Uljarević: Gostovanje Pamuka je trenutak kad je CG bila kulturna prijestonica književnog svijeta

Uljarević je rekao da je gostovanje Pamuka bio događaj koji ima snagu da pokrene, i preokrene čitavu kulturu, da je preusmjeri na način da ona uspostavi vrijednost kao mjerilo kulturnog postojanja
74 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk, Foto: Savo Prelević
Orhan Pamuk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2017. 14:26h

Gostovanje nobelovca Orhana Pamuka u Crnoj Gori više je od kulturnog događaja i trenutak u kom je Crna Gora bila istinska kulturna prijestonica književnog svijeta, saopštio je direktor i urednik u izdavačkoj kući Nova knjiga Predrag Uljarević.

Pamuk je u organizaciji Nove knjige boravio u Crnoj Gori gdje je otvorio Zimski salon knjige, a uručena mu je nagradu “Književni plamen“.

Žiri je u obraloženju nagrade naveo, da se ona Pamuku daje za cjelokupni književni opus, snagu imaginacije i vrline stila, sposobnost da se umjetnički progovori o onome što je duboko, skriveno i intimno, za posvećenost književnosti i pisanju, i sposobnost i spremnost da se kaže i ono što je najteže istorijski prihvatiti, a što širi prostore slobode i demokratije.

Uljarević je rekao da je gostovanje Pamuka bio događaj koji ima snagu da pokrene, i preokrene čitavu kulturu, da je preusmjeri na način da ona uspostavi vrijednost kao mjerilo kulturnog postojanja.

“Da nas prene iz provincijske samodovoljnosti, i da nas uvede u svijet velike književnosti. Događaj koji traje, i koji će dugo trajati i djelati, i koji će od svih nas tražiti najviše što možemo da damo. Trenutak u kom je Crna Gora bila istinska kulturna prestonica književnog svijeta”, kazao je Uljarević agenciji MINA.

Uljarević je rekao da gostovanje takvog književnog velikana zauzvrat traži odanost, visoku posvećenost naše kulture istinskoj književnosti.

„Zahtijeva punu otvorenost prema drugim kulturama, i direktnu razmjenu najviših vrijednosti. Vidljivo je golim okom da su ti procesi odmah započeli nakon gostovanja Orhana Pamuka u Crnoj Gori“, rekao je Uljarević.

Uljarević je kazao da djelo Pamuka uživa veliku popularnost u svijetu, i da njegovo gostovanje bilo gdje u svijetu propraćeno s ogromnim uvažavanjem.

„Tako i gostovanje u Crnoj Gori ima važnu misiju, u skladu sa misijom izdavačke kuće Nova knjiga, koja godinama već objavljuje djela i ovog velikog pisca“, kazao je Uljarević.

Nagradu “Književni plamen“, osnovala je Nova knjiga sa svjetskim piscem i nobelovcem Mariom Vargasom Ljosom.

Ljosa je povodom dodjele nagrade naveo da mu je žao što nije Cnoj Gori kao i da je oduvijek spadao u red velikih poštovalaca Pamukovog književnog djela i njegove, veoma hrabre predanosti slobodi, ljudskim pravima i borbi protiv nacionalizma, populizma i svi drugih izvora fanatičnog nasilja.

„Mislim da on utjelovljuje ideju velikog naratora koji, istovremeno, snažno radi na ostvarenju boljeg svijeta. Tako je ovogodišnja nagrada Književni plamen dodijeljena na apsolutno pravedan način i čestitam Orhanu Pamuku“, poručio je Ljosa.

On je kazao i da Nova knjiga neprekidno promoviše najbolju književnost i predanost pisaca idealima pravde i slobode.

Primajući Književni plamen, Pamuk se zahvalio organizatoru, i istakao značaj ovakvih međunarodnih priznanja koja predstavljaju važan stimulans za pisce i omogućavaju neprekidni dijalog pisaca i čitalaca.

„Zašto pišemo? Možda postoje dva razloga. Pišemo da izrazimo sebe, ali i da komuniciramo sačitaocima. Nagrade i prilike kao što je ova nama piscima pomažu da komuniciramo sa našimčitaocima. Svaki put kad primim nagradu, pitaju me da li su nagrade zaista bitne za pisce? Jaodgovaram – da, jesu. Nagrade nas tjeraju da i dalje radimo i pišemo, ali i da ostanemo ukontaktu sa čitaocima“, kazao je Pamuk.

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori Pamuka je primio i predsjednik Vlade Duško Marković. Pored Podgorice, Pamuk je posjetio i Bijelo Polje gdje se sreo sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem i gdje je, u čast njegove posjete, otkrivena ploča u Parku pjesnika.

Pamuk je boravio i Cetinju gdje je prisustvovao naučnom simpozijumu o njegovoj prozi na kome su učestvovali eminentni stručnjaci iz Crne Gore i regiona.

Uljarević je naveo i da Nova knjiga u biblioteci "Svjetska književnost" objavljuje djela velikih pisaca sa svih meridijana, među njima i djela pisaca koji su ovjenčani najvećom nagradom za književnost - Nobelovom nagradom.

„Nije prvi put da je neki od nobelovaca imao svoje književno veče u Crnoj Gori kao gost Nove knjige koja je domaćin i pokretač ovakvih događaja, ali posebno mjesto pripada Orhanu Pamuku s obzirom na ogromno interesovanje ovdašnje publike za njegovo djelo“, kazao je Uljarević.

Bonus video: