Ukus parfema

Prije nego što bi pred goste stigao odgovarajući koktel i tanjir, ispod nosa su nam stavljali papiriće sa sastojcima predstavljenih parfema
111 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2017. 13:51h

NOEL je restoran na adresi Popa Dukljanina 1, kod Trga Žrtava fašizma. Pa kako ga ne bih voljela, zbog takve adrese, čak i da je studentska menza - a ne jedan od najinteresantnijih zagrebačkih restorana?

Još:

Kod njih je na baru prvo radio Roman Rubik, koji je svoje tajne prenio Karlu Ferenčaku. Čim uđem, znam Karlu reći: Ja bih odličnu votku s nekim zdravim sastojcima. I napravi mi to kao da se spremam za osvajanje Maunt Nebu pod Oblake. Koktele pominjem prije hrane jer moja je miksologija sve interesantnija, a ishrana sve monotonija. Prvo sam izbacila češnjak i luk. Svi su me uvjeravali 'Ali to je zdravo, Olja, moraš jesti bijeli i crni luk.'

Ne moram.

Jogiji ga ne jedu da bi lakse levitirali. Imate neki argument protiv?

Ali ti ne levitiraš.

Otkud znate?

Ovome me naučio život u Londonu: bez objašnjavanja; samo osmijeh. Objašnjavam ponekad u romanima, a i to rjeđe. Čitateljke, kao i gastronomke, vole u svaku smjesu i nešto svoje da udjenu.

Zatim, stavite li luk i češnjak u neko jelo, svako će isto mm-ssmrr-mirisati. Ovi sumporati zaguše druge sastojke. To me podsjeća na današnju svjetsku političku situaciju. U njoj, ispusni gasovi koji se maskiraju govorancijama, zagušuju potencijalno spasonosne rečenice.

Za NOEL kuva poznati Goran Kočiš, a restoran vodi chef , maitre d' i sommelier Ivan Jug, jedan od dva najprofesionalnija zagrebačka ugostitelja. Moj drugi omiljeni zagrebački ugostitelj je V.L., i o njemu ću jednom pisati: o tome kako urola Financial Times ili New Yorker i drži te novine pod miškom, dok obilazi goste i s njima razgovara, uvijek nešto kao povjerljivo i zen. O V.L. - više drugom prilikom.

U NOELU su u utorak imali Menu potpomognut izborom parfema. Za parfemski dio priče pobrinuo se direktor prodaje Martimexa, Juraš Sotođek Rihtarec, s Parižankom Sylvaine Delacourt, koja je dugo radila za Guerlain, a sada ima svoje kreacije.

Prije nego što bi pred goste stigao odgovarajući koktel i tanjir, ispod nosa su nam stavljali papiriće sa sastojcima predstavljenih parfema, da pogađama što dominira. Crveni papar! To sam ja uskliknula.

Odgovor je bio tačan. Parfem je bio Eccentric od Molecula. Koktel je sadržavao džin, rozi papar, limetu, rozu limunadu... Hrana: karpaćo divlje ribe, limetu, papar.

U sljedećem pogađanju, g. Rihtarec iz Martimexa htio je dati uvod oko povijesti biljke koja se koristi: dvije godine prvo raste ispod zemlje, a kada iznikne, zovu je pallido. Još se dvije godine suši i cijedi, kap po kap. Pred očima mi se stvorila slika blijedog cvijeta koji volim.

'Iris!' opet sam povikala.

Točno, rekao je g. Martimex, već zabrinut da ostali gosti ne uživaju.

Naš sto ulaže Kviska, rekla sam. Nisam znala da volim pobjeđivati. Stvarno se žena mijenja kada se bliži pedeseta.

Jednu od tih par svojih najnovijih kreacija predstavila nam je Sylvaine Delacourt. Parfem na koji je posebno ponosn zove se Helicriss, i stvarala ga je imajući na umu najljepše ljetnje odmore. Osnova je bijeli MUSK. On sa sebe emituje smilje, ruzmarin, bergamot. Sam se bijeli musk mnogo ne osjeća ali dugo traje, priljubljen za kožu, kao da vas grli, poput, poput...

'Poput mekanog bijelog ćebeta!' opet ja.

'Mais, oui!' rekla je Sylvaine.

'Šta si sve mogla biti da nisi rođena gdje si rođena,' rekao mi je muž.

'Nemoj sad o tome,' rekla sam. 'Baš mi se igra ova igra.'

Uz taj je parfem poslužen meni omiljeni Karlov koktel: Zadovoljstvo Meditrana. To je craft koktel od Napue džina i sirupa od verbene, uz još malo vina od šljiva, što daje orijentalni ukus, a bude zaokružen sirćetom ledene berbe šipka infuziranog zovom. Kažem ja - zdravlje prije svega. Uz ovu kombinaciju parfema i koktela, posluženo je jelo: dvije vrste foie gras s dvije varijacije malina, ali tu opet dolazi do izražaja težina mog prehrambenog puta... Ne mogu reći da sam sto posto vegan; ipak, meso sam lako i prirodno izbacila iz ishrane. Onda i mlječne proizvode; pa i, to je išlo malo teže, kozji sir. Nikome nisam dala obećanje da ću uspjeti, pa ni sebi, sve je išlo prirodno. Ne shvatam sebe ozbiljno, najviše zbog radoznalosti koju u ovom adventu, bogami i u ovom životu, osjećam naspram koktela.

Predstavljen je i parfem 'Debeli električar.' Fat ellectrician. Sastojci su kao da uspavate lovca na dabrove koji vam je slučajno došao popraviti kratki spoj. Zemlja, korijen, blato, plijesan s drveta, mošus iz žlijezde dabra, mašinsko ulje i znoj. Uz ovo se, naravno, moralo poslužiti meso. Pio se rum iz čaše isprane uljem bijelog tartufa.

Bilo je vrijeme da iz torbe izvadim svoju vape pušilicu i zadimim.

Ako dolazite u Zagreb - adresu restorana imate, a olifaktorini Menu služi se barem do Nove godine. Bon appetite.

Galerija

Bonus video: