DF objavio tonski zapis sa salušanja Sinđelića u srpskom Tužilaštvu

Knežević je kazao da je Sinđelić na snimku saopštio da nije ušao u Moskvu 26. septembra i da je vraćen sa aerodroma zbog nepotpune dokumentacije, da je Edvard zapravo Edgard i da nije Rus nego Ukrajinac koji slabo govori ruski jezik
212 pregleda 53 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Printscreen
Milan Knežević, Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.12.2017. 18:18h

Demokratski front (DF) predstavio je danas tonski zapis sa, kako su rekli, saslušanja svjedoka saradnika Saše Sinđelica u Tužilastvu Srbije, i saopštio da sumnja da specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nije dostavio CD sa tim iskazom.

Jedan od lidera Fronta Milan Knežević kazao je da je predsjedništvo DF-a je zahvaljujući ljudima iz Specijalnog držvnog tužilaštva dobilo CD sa saslušanja Sinđelića, kojem je prisustvovao tužilac Saša Čađenović, a na osnovu kojeg je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić potvrdio status svjedoka saradnika Sinđeliću.

Knežević je kazao da Sinđelić u tom iskazu nijednom nije spomenuo lidere DF-a, da se priprema bilo kakvo krvoprliće u Crnoj Gori, niti nabavku oružja i opreme za 16. oktobar.

"To je bilo jasno Saši Čađenoviću koji je napustio Tužilaštvo i pozvao Katnića koji je dan nakon toga doša u Srbju i počeo da obrađuje Sinđelića“, rekao je Knežević na koferenciji za novinare.

On je pitao Savića, vrhovnog držvnog tužioca Ivicu Stankovića, predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, da li su imali uvid u sedam sati saslušanja Sinđlića u srpskom tužilaštvu.

"Osnovano sumnjamo da ih je Katnić prevario i nije dostavio CD sa saslušanja Sinđelića“, rekao je Knežević“, dodajući da je sutkinja Suzana Mugoša nakon završetka iskaza Sinđelića treba da odluči da li on govori istinu, odnosno potvrdi status svjedoka saradnika.

Prema njegovim riječima, Sinđelić je na snimku saopštio da nije ušao u Moskvu 26. septembra i da je vraćen sa aerodroma zbog nepotpune dokumentacije, da je Edvard zapravo Edgard i da nije Rus nego Ukrajinac koji slabo govori ruski jezik.

"Svjedoci ste da je u svjedočenju nekoliko desetina puta razradio izlazak sa aerodroma i boravak na tajnoj loakciji i da je na pitanje jednog od advokata odbrane rekao da nikada nije bio u srpskom tužilaštvu i davao iskaz na okolnosti od 16. oktobra“, naveo je Knežević.

On je optužio Katnića da je, po naredbama Mila Đukanovća i Duška Markovića, morao da iskreira aferu državni udar kako bi se obračunao sa liderima DF-a i pokušao da zabrani djelovanje tog politčkog saveza.

Knežević je najavio da će sjutra i u ponedjeljak iznijeti nove detalje za slučaj pokušaj terorizma na dan izbora.

Knežević je rekao da nakon toga očekuje da se oglasi Stanković, a ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić da naradbu za privođenje Katnića i Čađenovića jer su, kako je naveo, koristeći stanje Sinđelića izmontirali proces u kojem je DF predstavjen kao teroristička organizacija.

Jedan od lidera DF-a, Anrija Mandić, kazao je da je javnost, da Front nije razotkrio ko je Sinđelić, mogla da bude izigrana i predstava o pokušaju terorizma prikazana kao ozbiljna stvar koja je mogla da dovde do sukoba u Crnoj Gori.

"Ali kako je građanima postalo sve jasnije o čemu se radi, računamo da je ovo jedan od poslednjih udaraca koji treba da dovede do razgolićenja poiitčke i pravosudne scene u Crnoj Gore“, rekao je Mandić.

On smatra da nevladine organizacije, koje brinu o pravima zatvorenika, trebalo da obrate pažnju čemu su Sinđelić i njegova porodica izloženi.

"Da se sazna da li Katnić spreman da nanese zlo Sinđeliću u slučaju da hoće da se vrati na izjavu koju je dao u srpskom tužilaštvu“, rekao je Mandić.

Mandić je optužio Katnića da je član kriminalne organizacije i "zadužen za najprljavije poslove“.

Bonus video: