ZDRAVA HRANA

Prednosti konzumiranja bijelog luka u zimskom periodu

Ljekari nazivaju bijeli luk efikasnom prevencijama protiv raka. Činjenica je da aktivne supstance ovog proizvoda potiskuju slobodne radikale, koje, prema brojnim studijama, doprinose razvoju tumora
0 komentar(a)
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Bijeli luk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2017. 16:14h

Bijeli luk se s pravom smatra jednim od najčudesnijih prirodnih lijekova. Zbog bogatog terapijskog sastava, na osnovu bijelog luka izrađeno je  mnogo ljekova, a stručnjaci preporučuju da ovaj proizvod upotrebljavate sirov, pogotovo zimi

#1 Prirodni antiseptik

Mnogo studija potvrdile je da bijeli luk ima brojna antibakterijska svojstva. Tajni sastojak luka je alicin, koji je prirodni antibiotik i najbolje oružje protiv bakterija, gljivica i virusa. Interesantno je da bijeli luk mora da bude prisutan u obroku vojnika i sportista, jer je sposoban da povećava efikasnost i povećava izdržljivost.

#2 Protiv virusa

Bijeli luk je najbolji prirodni lijek za viruse, što je posebno važno u hladnoj sezoni. Posebno će vas bijeli luk spasiti od prehlade, gripe i herpesa. Redovna upotreba ovog proizvoda pomaže u jačanju imuniteta. Stručnjaci tvrde da je dnevna doza bijelog luka za opšte jačanje zdravlja odraslih od 2 do 5 grama svježeg luka.

#3 Za varenje

Bijeli luk je važan jer pomaže stomaku da svari tešku hranu, a takođe uklanja holesterol iz tijela.

#4 Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Bijeli luk u ishrani je takođe koristan za kardiovaskularni sistem, jer pomaže da krv postane još tečnija. Ovo smanjuje vjerovatnoću krvnih ugrušaka koji se zaglave u krvne sudove. Dakle, bijeli luk je posebno poželjan za ljude koji su imali srčani udar. Istraživanja ukazuju na to da bijeli luk može imati pozitivan uticaj na arterije i krvni pritisak.

#5 Antikancerogena svojstva

Ljekari nazivaju bijeli luk efikasnom prevencijama protiv raka. Činjenica je da aktivne supstance ovog proizvoda potiskuju slobodne radikale, koje, prema brojnim studijama, doprinose razvoju tumora.

#Savjet plus: Ko ne bi trebalo da jede bijeli luk?

Uprkos svim prednostima, bijeli luk ne bi treblo da jedu ljudi koji imaju čir na želucu ili pate od gastritisa, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas