Lameževiću će opet suditi zbog smrti pacijenta

Utvrđeno da su sudovi tokom postupka odbijali predloge odbrane
54 pregleda 1 komentar(a)
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Eldin Lamežević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.12.2017. 09:38h

Hirurgu iz Bijelog polja dr Eldinu Lameževiću ponovo će se suditi u Višem sudu u Bijelom Polju, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu, kojom je osuđen na pola godine zatvora zbog smrti pacijenta Mirsada Bošnjaka.

Vijeće sudija Desanke Lopičić, Milorada Gogića i Hamdije Šarkinovića su zaključili da je hirurgu povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer su sudovi tokom postupka odbijali predloge odbrane, da drugi vještaci medicinske struke provjere vještačenje Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda.

Taj Odbor je utvrdio je da Bošnjak nije mogao da umre zbog teške povrede nakon pada sa terase, već isključivo usljed iskrvavljenja iz slezine, što je moglo biti sanirano.

Kako je to bio ključni dokaz za krivicu hirurga, Ustavni sud je ocijenio da je odbijanjem dokaza odbrane za još jednim vještačenjem, optuženom povrijeđeno pravo "jednakosti oružja“, kao jednom od načela pravičnog suđenja.

Lamežević je bio osuđen za krivično djelo teška djela protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

On je 12. avgusta 2013. godine pregledao Bošnjaka, nakon što je pao sa terase porodične kuće u Nedakusima. U optužnici piše da okrivljeni prilikom pregleda nije posvetio potrebnu pažnju, kako bi na nesumnjiv način, pored povreda glave, utvrdio postojanje povrede organa trbušne i grudne duplje.

Lamežević tvrdi da nije kriv zbog smrti pacijenta, te da je postupao savjesno i donio jedinu moguću odluku- da pacijenta hitno transportuje u KBC Podgorica. On je Ustavnom sudu dostavio mišljenje Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije Beograd, kojom potvrđuje svoju odbranu

Bonus video: