"As trains go by" opet u Podgorici

“Tradicionalni bioskiopi izumiru, nažalost, sve ih je manje, njihova mjesta zauzimaju komercijalne multisale sa potpuno drugačijim repertoarom, i to je realnost", zaključio je Vujović
54 pregleda 2 komentar(a)
As trains go by, Foto: Privatna arhiva
As trains go by, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.12.2017. 09:59h

Na AVI Festu u KIC-u ovog vikenda podgorička publika moći će ponovo da pogleda nagrađeni kratki film reditelja Aleksandra Vujovića “As trains go by”, o kojem je eminentni italijanski stručni časopis za umjetnost i visoko obrazovanje “Academy-of” iz Milana upravo objavio prilog. Ovo autorsko djelo - Vujović potpisuje režiju, produkciju, scenario i montažu - tokom 2017. dobilo je punu afirmaciju na svjetskim festivalima kratkometražnih filmova, prije svega nagradu za najbolji kratkometražni film 2017. u Parizu na SEE Film Festivalu u Parizu koji okuplja autore iz 15 zemalja jugoistočne Evrope.

“Kao posebno i vrlo drago priznanje filmu, izdvajam njegovo učešće u glavnom takmičarskom programu 42. Internacionalnog Film Festivala 'Laceno d’oro' koji je održan od 5. do 10. decembra u Avelinu. U konkurenciji 2.000 prijavljenih kratkometražnih filmova iz 107 zemalja svijeta, “As trains go by” je ušao u 15 selektiranih za nagradu ovog uglednog festivala koji je jedan od najstarijih u Italiji”, priča za “Vijesti” Vujović.

Petominutni crno-bijeli film “As trains go by” sniman je na filmskoj traci 16mm u Njujorku. Vujović, koji je na milanskoj Akademiji lijepih umjetnosti “Brera” završio osnovne, specijalističke i magistarske studije kinematografije, snimio je film tokom nastavka profesionalnog formiranja na Njujorškoj filmskoj akademiji, na kojoj su glumci odabrani na dvodnevnom kastingu. Glavnu ulogu tumači Brazilac Felipe Ventura, a glume još i Andreza Ortiz i Žaklin Salomao.

“Film je sniman neuobičajenom tehnikom, a sem na estetskom nivou, i po narativnoj strukturi je specifičan, jer ljubavnu romansu mladog čovjeka ne tretira direktno, več njenim konsekvencama - pokušajima prevazilaženja unutrašnjeg nezadovoljstva, između ostalog, i kroz novu ljubavnu vezu. Osim Francuske i Italije, do sada je učestvovao i na XXXIII Alexandria Mediterranean filmskom festivalu u Egiptu, te na argentinskom VIII FIC festivalu u Buenos Ajresu. Domaću premijeru je imao na zatvaranju lanjskog Podgorica film festivala, a regionalnu na V Tuzla Film Festivalu u takmičarskoj selekciji. Posebno me raduje što će ponovo biti prikazan ove nedjelje u Podgorici, jer nemamo neki veliki prostor za ovakav tip filmskog formata”, napominje Vujović koji je i predavač na Fakultetu za dizajn i multimediju UDG.

Na pitanje “Vijesti” da li je kratkom filmu danas mjesto samo na festivalima ili u art bioskopima, Vujović je kazao da se odmah nameće pitanje egzistencije klasičnih bioskopa uopšte.

“Tradicionalni bioskiopi izumiru, nažalost, sve ih je manje, njihova mjesta zauzimaju komercijalne multisale sa potpuno drugačijim repertoarom, i to je realnost. Uskoro će samo u kinotekama biti projekcije ovakvih filmova. Kratki filmovi sami po sebi ne mogu pokriti cjelovečernji program niti se pozicionirati kao igrani film, uvijek im treba podrška nekog drugog repertoarskog programa - da li djela iste teme ili autora-svejedno”, zaključio je Vujović.

U pripremi "Luča Njegoševe noći" po Dimitrijevoj pripovijetki

Sagovornik “Vijesti” je počeo pripreme i za svoj dugometražni prvijenac “Luča Njegoševe noći” koji stvara prema motivima istoimene pripovjetke Dimitrija Popovića.

Film je u predprodukciji, a do sada je dobio podršku za razvoj projekta od Ministarstva kulture i Ministarstva finansija, “te nekoliko kredibilnih partnera iz regiona i Evrope”. Ističući da to neće biti film epohe, već savremena obrada figure i djela Petra II Petrovića Njegoša, Vujović je dodao da će to žanrovski biti drama sa obrisima ljubavne priče kao univerzalne teme koja treba da približi “našeg Njegoša i kulturama kojima nije toliko blizak”.

Bonus video: