Dokumentarni film „Književni plamen Maria Vargasa Ljose“

„Književni plamen Maria Vargasa Ljose“ je film o jedinstvenom susretu jednog od najvećih latinoameričkih pisaca, Maria Vargasa Ljose sa Crnom Gorom, o susretu koji je odmah postao nezaboravna i neponovljiva stranica kkulturne istorije Crne Gore
99 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2017. 08:17h

U petak 22. decembra u 21.05h na TV Vijesti pogledajte film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“.

Ovaj dokumentarni film predstavlja zanimljivo svjedočanstvo o boravku svjetski poznatog pisca i nobelovca Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru u junu 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima ove izdavačke kuće. Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

Dokumentarni film „Književni plamen Maria Vargasa Ljose“ pogledajte u petak 22. decembra od 21.05h na TV Vijesti

Galerija

Bonus video: