SPORTISTI CRNE GORE

Godina u znaku Vuka Borozana, Ivane Nikolić i Bojana Boškovića

Laureati u 2017. godini su Vuko Borozan, Bojan Bošković, Ivana Nikolić, ženska rukometna selekcija i kadetska vaterpolo reprezentacija
94 pregleda 2 komentar(a)
COK, Foto: Boris Pejović
COK, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2017. 15:14h

Crnogorski olimpijski komitet uručio je priznanja za najbolje u 2017. godini na tradicionalnoj svečanosti proglašenja u Vili „Gorica”.

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović uručio je pehar za najboljeg sportistu Crne Gore, u tek završenoj sezoni, rukometašu Vardara i crnogorske rukometne selekcije, Vuku Borozanu. U obrazloženju žirija za dodjelu nagrade, koju je verifikovao Izvršni komitet COK-a, rukometaš sa Cetinja je priznanje dobio za pobjedu u Ligi šampiona, te osvajanja SEHA lige te duple krune u Makedoniji, dok je Borozan sjajnim igrama pomogao našoj selekciji da se plasira na Evropsko prvenstvo.

Potpredsjednik COK-a Andrija Popović je pehare za najbolje mlade sportiste uručio Ivani Nikolić i Bojanu Boškoviću.

Džudistkinja nikšićke Straševine je bila srebrna na kadetskom Svjetskom prvenstvu i bronzana na Evropskom prvenstvu u tom uzrastu, dok je karatista podgoričkog Omladinca, trijumfovao u uzrastu kadeta na Svjetskom prvenstvu.

Potpredsjednica COK-a, Zorica Kovačević uručila je pehare za najbolje ekipe - Marini Rajčić u ime ženske seniorske rukometne selekcije, šestoplasirane na Svjetskom prvenstvu i Miodragu Miroviću, treneru zlatne kadetske vaterpolo selekcije na Evropskom prvenstvu na Malti.

U ime laureata zahvalio se Vuko Borozan.

"Zahvalio bih svima šti su glasali. Hvala i mojoj ženi bez nje ovo ne bi bila moja godina,  porodici na bezrezervnoj podršci i postojanju, kao i prijateljima Ivu i Andriji. Hvala svima na podršci i ukazanom povjerenju. Ovo je sigurno najdraža nagrada u najboljoj godini u mom životu. Pored dobrih rezultata u klubu i reprezentaciji: veliki je supjeh plasman na Ep, ako se zna da smo prošlu godinu završili sa samo jednim bodom. Nedavno sam se i oženio, pa je ovo i najljepši poklon za vjenčanje. Mada, smatram da uvijek može bolje i siguran sam da ću biti još bolji u godinama koje slijede", kazao je Borozan.

Njegov dolazak na proglašenje bio je upitan zbog saobraćajne nezgode u blizini Cetinja, samo nekoliko sati nakon izbora za najboljeg sportistu.

"Danas je bolje, bolje je... Moraću da pauziram tri nedjelje i tek onda ću početi sa treninzima, pa ćemo poslije vidjeti", rekao je Borozan.

Tako da je pod velikim znakom pitanja njegov nastup na Evropskom prvenstvu od 12. do 28. januara u Hrvatskoj.

A zbog povrede i operacije tetive Bojan Bošković nije nastupio na Svjetskom kupu. Zablistao je, međutim, na SP na Tenerifama na kojem je slavio u kategoriji do 70 kilograma. Iako mlađi od konkurenata, slavio je i u juniorima na Balkanskom prvenstvu.

"Priznanje je veliki uspjeh za mene, moj klub Omladinac i porodicu koji me bezrezervno podržavaju. Nagrada je i podstrek da još više i bolje radim, a nadam se da će i moj klub dobiti bolje uslove za trening. Cilj u narednoj sezoni mi je Evropsko prvenstvo u Sočiju, na kojem se nadam medalji i normi za Olimpijske igre mladih u Argentini", kazao je kadet Omladinca.

I njegova vršnjakinja, supertalentovana džudistkinja Straševine Nikolić je svjesna recepta koji donosi uspjeh.

"Srećna sam zbog ove nagrade i moram više i jače trenirati kako bih opravdala povjerenje i dostojanstveno i u budućnosti nosila kimono naše reprezentacije. I narednu takmičarsku sezonu ću uglavnom provesti u kadetima, i nadam se da ću uz stručnu pomoć mog trenera Jelene Šutović dodatno napredovati i boriti se za najsjajnija odličja", istakla je Nikolić.

Simonović: Godina nade u svijetlu budućnost

Na takmičarsku 2017. godinu osvrnuo se predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Nije ovo bila jedna od najboljih, ali smo ostvarili solidne rezultate. Peto mjesto vaterpolista u Evropi i šesto rukometašica u svijetu ne može biti loš rezultat. Moramo biti ponosni na mlade sportiste, na one koji su budućnost. Zlatni vaterpolo kadeti na EP na Malti, srebrni evropski košarkaši, uz brojne medalje u pojedinačnim sportovima su razlog da se nadamo medalajma u Tokiju a garancija su sjajnih rezultata i medalja na OI u Parizu.

"Mi smo obezbijedili devet olimpijskih stipendija za sportiste, koji  se nadamo da će biti u Tokiju, a retroaktivno ćemo isplatiti i sve druge koji ostvare norme za učešće na narednim OI. Pratićemo sve u crnogorskom sportu, poput nacrta zakona o sportu i usvajanje 90 odsto sugestija od strane Ministarstva sporta doživljavamo kao pozitivan odnos prema COK-u i sportu uopšte.

"Osim ljetnjih, napredujemo i u zimskim sportovima, od jednog učesnika u Vankuveru, dva u Sočiju, na predstojećim ZOI u Pjongčangu Crna Gora će imati tri takmičara. Očekujemo i nastavak trenda dobrih rezultata na Mediteranskim igrama u Španiji naredne godine, kao i da ćemo biti odličan domaćin Igara malih zemalja, koje će u Crnu Goru dovesti oko 1.500 takmičara i članova delegacija. U tome smo dobili i pomoć Vlade", zaključio je Simonović.

Preporučujemo za Vas