"Autoportreti" Zorana Kuzmanovića

Izložba se može pogledati do marta 2018. godine
197 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Kuzmanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Zoran Kuzmanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.12.2017. 08:40h

Izložba radova srpskog vajara Zorana Kuzmanovića pod nazivom "Autoportreti" biće otvorena večeras u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića u Podgorici.

Izložba Zorana Kuzmanovića u Centru savremene umjetnosti Crne Gore sastoji se od 29 radova realizovanih u aluminijumu i kombinovanim materijalima (staklo, epoksidne smole, sajle, čelik, bronza).

“Izložbu čini više prostornih instalacija, odnosno individualnih radova koji u svojoj saznajnoj osnovi polaze iz esencijalističkog pristupa ali se svakako u tumačenju ne izoluju od relativističke percepcije i značenja. Naime, autor svoj glavni oslonac u radu pronalazi u istraživačkom i eksperimentalnom postupku koji direktno proizilazi iz samog tehnološkog procesa“, zapisala je istoričarka umjetnosti Nataša Radosavljević Kuzmanović.

Istoričarka umjetnosti Jasna Tijardović na ovu temu piše:

"Svjestan pozicije skulpture u takvim procesima redefinisanja koje su se reflektovale i na njegovu poziciju umjetnika skulpture, Kuzmanović je isprepleo i kreirao hibridnu i dijalošku situaciju. Redefinisao je i reafirmisao formu datog objekta skulpture ... ne odustajući od linije kontinuiteta sa fenomenologijom okruglog”.

Zoran Kuzmanović je rođen 1967. godine u Smederevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993. u klasi prof. Nikole Jankovića. Rukovodilac je "Umetničke radionice Kuzman" u Smederevu.

Izlagao je na velikom broju kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložbu u Dvorcu Petrovića će otvoriti istoričarka umjetnosti Maja Dedić. Izložba u Dvorcu Petrovića se može pogledati do marta 2018.

Bonus video: