Policija će u manastir za Branku Milić

Jednoj od optuženih za terorizam u pokušaju, Branki Milić, 11. oktobra ukinut je pritvor i od tada se nalazi u manastiru Duga
131 pregleda 26 komentar(a)
Branka Milić, Foto: Zoran Đurić
Branka Milić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.12.2017. 07:15h

Policija će 26. decembra iz manastira Duga u Viši sud privesti Branku Milić, jednu od optuženih za pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

To je juče naložila predsjednica specijalnog vijeća Višeg suda, sutkinja Suzana Mugoša, jer se Milić nije pojavila na zakazanom ročištu.

Državljanka Srbije brani se sa slobode, nakon što joj je 11. oktobra ukinut pritvor. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Višem sudu tada je garantovao da će se Milić uredno odazivati na pozive suda.

Jučerašnje ročište odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja jednog od njih, Srboljuba Đorđevića.

Sutkinja Suzana Mugoša objasnila je juče da su je iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija obavijestili da taj optuženi zbog zdravstvenih razloga ne može prisustvovati ročištima planiranim za ovu sedmicu.

Njegov branilac, advokat Vaso Bečanović kazao je u sudnici da je htio da predloži sudu da vještaci utvrde može li se Đorđević liječiti u spuškom zatvoru:

"Ako se radi o dijagnozi koju mi je klijent saopštio u ponedjeljak htio sam da predložim da sud donese naredbu da se vještači da li je moguće da se u uslovima Istražnog zatvora sanira ta bolest”, kazao je on.

Ne otkrivajući o kojoj bolesti je riječ, sutkinja mu je odgovorila da su u tom pravcu već preduzeli sve mjere i da su konsultovali vještaka.

Mugoša je ponovila da je na prethodnom glavnom pretresu optužene Milana Kneževića i Andriju Mandića udaljila do kraja saslušanja svjedoka saradnika Saše Sinđelića, što je bio jedini razlog njihovog nepojavljivanja.

Njih dvojica udaljeni su iz sudnice zbog vrijeđanja suda i tužioca.

Za terorizam u pokušaju na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Edi Šišmakov i Vladimir Popov, za kojima su raspisane potjernice.

Njih dvojicu Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči da su organizatori kriminalne grupe koja je planirala državni udar.

Na spisku optuženih su i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević čije izručenje Crnoj Gori su odbili nadležni organi Republike Srbije.

Osim njih, Milić, Đorđevića, Kneževića i Mandića na optuženičkoj klupi su i srpski državljani Bratislav Dikić, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru, zatim Kristina Hristić i vozač Andrije Mandića Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Dikić tražio da ga puste iz pritvora

Nekadašnji šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić tražio je od Višeg suda da preduzmu sve kako se postupak u kom je i on optužen ne bi odugovlačio.

To juče kazala suktinja Suzana Mugoša, objašnjavajući da joj je Dikić poslao pismo.

Mugoša je to saopštila nakon što su pojedini u sudnici negodovali zbog njene odluke da suđenje bude nastavlljeno naredne sedmice.

"Ovo je bilo nešto što nijesmo mogli da predvidimo, inače sam vam i prošle nedjelje kada smo ugovarali termine nagovijestila da ako ove nedjelje ne završimo da ćemo nastaviti slljedeće”, kazala je sutkinja Mugoša.

Ona je istakla da vijeće kojim predsjedava radi isključivo u skladu sa Zakonom. Sutkinja Mugoša dodala je da je Dikić pismom tražio i da mu se ukine pritvor i da je njegov zahtjev dostavila krivičnom vijeću koje je donijeti odluku.

Bonus video: