Stijepović: Podgorica se mijenja iz dana u dan, dobija novi oblik, a samim tim i potrebu za novim simbolima

Stijepović je, na sastanku sa univerzalnim umjetnikom internacionalne karijere, unukom čuvenog slikara Mila Milunovića, Mihaelom Milunovićem, kazao da je Podgorica grad koji se najbrže razvija
1 komentar(a)
Mihael Milunović, Slaboljub Stijepović, Foto: Glavni grad
Mihael Milunović, Slaboljub Stijepović, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 20.12.2017. 18:09h

Podgorica je grad sa više simbola, koji predstavljaju njenu istoriju, tradiciju i kulturnu baštinu, ali i grad koji stalno ulaže u razvoj kulture, saopštio je njen gradonačelnika, Slavoljub Stijepović.

Stijepović je, na sastanku sa univerzalnim umjetnikom internacionalne karijere, unukom čuvenog slikara Mila Milunovića, Mihaelom Milunovićem, kazao da je Podgorica grad koji se najbrže razvija i mijenja iz dana u dan, dobija novi oblik, a samim tim i potrebu za novim simbolima.

Iz PG Biroa je saopšteno da je Milunović, multimedijalni umjetnik čija djela reflektuju društveno-političke teme, naveo da se danas istorijski spomenici kulture često vezuju za simbole jednog mjesta.

On smatra da bi obilježje grada trebalo da bude pozitivističkog stava, uz objedinjavanje nacionalnog karaktera, identiteta mjesta, ali i pogleda u budućnost, kako bi, uslovno rečeno, preživjelo momenat nastajanja i nametnulo se kao svevremeno.

Milunović je kazao da bi obilježje grada trebalo da predstavlja Podgoricu kao modernu, otvorenu i u budućnost projektovanu sredinu.

“Ono mora da sadrži uzvišene i plemenite elemente jednog identiteta, u duhu grada kojim se stvara prepoznatljivost na širem nivou. Razumijevanje i prihvatanje takvog djela zavisi i od energije koja je utkana u taj rad, savremene tehnike i materijala”, rekao je Milunović.

Na sastanku je zaključeno da su pogledi svestranog umjetnika kao što je Milunović, koji identitetski osjeća Crnu Goru i Podgoricu, neprocjenjive.

Iz PG Biroa su podsjetili da je Milunović autor čuvene Vizije, slike kojom je od polovine juna do septembra bio obavijen Ringuturm, zgrada centralne grupacije Vienna Insurance u Beču.

Vizija je tako postala umjetničko djelo površine od četiri hiljade kvadratnih metara i 73 metra visine, koje je montirano 165 sati.

Iz PG Biroa su naveli da je Milunović objasnio da je na Viziji crveni voz koji se penje na plavu planinu "kao alegorija na zajedništvo i izdržljivost, a antena na vrhu planine je simbol spremnosti da se pozitivna energija podijeli sa drugima"

Milunović je deseti učesnik u projektu oblačenja Ringturma, koji je počeo 2006. godine.

Bonus video: