Suđenje za ubistvo Borete: Katnić odbio zahtjev za izuzeće Čađenovića

U odluci glavnog specijalnog tužioca koju su Vijesti imale na uvid navodi se da je Mitrić angažovan nekoliko dana prije podizanja optužnice, a da je saslušanje svih sem jednog svjedoka, obavljeno ranije
1 komentar(a)
Rafailovići ubistvo, Saša Boreta ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići ubistvo, Saša Boreta ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2017. 11:39h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kako saznaju Vijesti, odbio je kao neosnovan zahtjev advokata Dragana Mitrića koji je tražio izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića iz postupka koji se pred Višim sudom vodi zbog ubistva Đorđa Borete 7. decembra prošle godine kada je u istom vatrenom obračunu stradao Dragan Zečević i ranjen Budvanin Ivo Stanišić.

Na ročištu održanom 11.decembra, advokat Mitrić inače branilac optuženog Vasilija Rafailovića koji je optužnicom označen kao direktni počinalac ubistva, istakao je da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost tužioca Čađenovića. On je tada kazao da mu kao braniocu nije dozvoljeno učestvovanje u postupku.

"Tužilac je saslušavao pojedine svjedoke bez mene kao branioca iako sam dva puta dostavio zahtjev kojim sam tražio prisustvo njihovom saslušanju", kazao je tada advokat Mitrić.

U odluci glavnog specijalnog tužioca koju su Vijesti imale na uvid navodi se da je Mitrić angažovan nekoliko dana prije podizanja optužnice, a da je saslušanje svih sem jednog svjedoka, obavljeno ranije.

"Iz spisa predmeta se utvrđuje da je advokat Dragan Mitrić, a kako to navodi i u samom zahtjevu za izuzeće angažovan 10.05.2017.godine, dok su saslušanja svjedoka obavljena do tog datuma, osim saslušanja jednog svjedoka koje je obavljeno 15.05 2017 godine, a optužnica je podignuta 31.05 2017.godine. Samim tim branilac nije mogao biti pozvan na saslušanje svjedoka prije angažovanja a imajući u vidu da su svjedoci saslušavani tokom aprila i u prvim danima maja 2017.godine, piše u odluci glavnog specijalnog tužioca.

Advokat Mitrić je izuzeće specijalnog tužioca Čađenovića tražio i zato što nije, kako tvrdi, prilikom pisanja optužnice nije vjerodostojno unosio iskaze.

"To je slučaj i kod iskaza svjedoka Mitra Kuljače. Na pitanje specijalnog tužioca "Da nije Rafailović bio na motoru?“, ovaj svjedok je odgovorio "Ja Vam kažem iskreno da osoba koju sam vidio nije Rafailović Vasilije“. U zapisniku tužilac nije unio svoje pitanje, već samo odgovor i to sljedeće sadržine "Ja mislim da na motoru nije bio Rafailović Vasilije", dodao je tada advokat Mitrić.

Katnić se, odbijajući kao neosnovan zahtjev da kolegu izuzme iz ovog predmeta, osvrnuo i na ove Mitrićeve tvrdnje.

„U konačnom zapisnik o saslušanju svjedoka Kuljače Mitra sam svjedok je potpisao kao svoj, te na taj način prihvatio i cjelokupnu njegovu sadržinu onako kako je unijeta od strane specijalnog tužioca", piše u odluci.

Prema optužnici, Rafailović je direktni izvršilac ubistva, a tog dana na motociklu vozio ga je optuženi Ratko Vušović. Obojica su u bjekstvu baš kao i optuženi Bjelopoljac Ivan D. Cicmil koji je, kako se navodi u optužnici, bio zadužen za nabavljanje i skrivanje oružja.

Zbog dvostrukog ubistva i ranjavanja u Budvi, pred sudom će se naći jedino Miljan R. Bulatović (36) iz Niša i Vladimir Z. Šmanja (35) iz Banjaluke koji su uhapšeni dva dana nakon zločina.

Bonus video: