Veče posvećeno Džoniju Hodžiću u četvrtak u "Budu Tomoviću"

U okviru programa pod nazivom “Poezija naglas”, ističu organizatori, stihove će kazivati brojni predstavnici društvenog, kulturnog i javnog života
147 pregleda 0 komentar(a)
Džoni Hodžić, Foto: DEUS
Džoni Hodžić, Foto: DEUS
Ažurirano: 20.12.2017. 10:20h

Veče posvećeno istaknutom crnogorskom pozorišnom stvaraocu Džoniju Hodžiću biće organizovano u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2017” u četvrtak, 21. decembra, u sali Dodest podgoričkog Kulturno-informativnog centra "Budo Tomović", sa početkom u 20 sati.

U okviru programa pod nazivom “Poezija naglas”, ističu organizatori, stihove će kazivati brojni predstavnici društvenog, kulturnog i javnog života.

Džoni Hodžić je rođen 1955. godine u Gusinju. Četiri decenije je bio nezamjenljiv u KIC-u „Budo Tomović“ i manifestacijama kulture u Podgorici i Crnoj Gori - kao organizator, glumac, scenarista, reditelj ili učesnik čiji se nastupi pamte.

Gotovo da je nemoguće nabrojati sve uspjehe vezane za njegovo ime. Dobitnik je više od 60 republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada i priznanja za umjetničko stvaralaštvo, među kojima je i najprestižnija jugoslovenska nagrada za kazivanje poezije „Goranovo proljeće“.

Jedan je od osnivača pozorišta Dodest u okviru koga je glumac sa najvećim brojem ostvarenih glavnih uloga (preko 20) a reditelj je i kultnih predstava: „Đetići u parlamentu“, „Dukljanske molitve“, „Sve o Tamari“, „Tajna čarobne gitare“, „Umir“, „Novećento“, „Ebeceda“, „Kučkini sinovi“, „Okean ljubavi“ itd.

Svojim načinom kazivanja stihova i svojim Teatrom poezije sa autorskim predstavama: “Džoni Hodžić - Lično, sasvim lično“, „Džoni Hodžić - Bandit ili pjesnik“, „Poeme ljubavi i smrti“ dao je izuzetan doprinos razvoju govorne kulture i afirmaciji i popularizaciji crnogorskog pjesništva. Kao organizator, scenarista, reditelj, glumac, recitator ili voditelj programa, učestvovao je na mnogim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: