Potvrđena optužnica protiv Stamatovićeve grupe

Podgoričanina Stevana Stamatovića i njegove sugrađane Milana Lješnjaka (30) i Đorđija Božovića (27) i Beranace Dejana Deletića (25), Aleksandra Bojovića (24), Stefana Balevića (25), tužilaštvo tereti da su planirali ubistvo Radojice Zekovića
70 pregleda 5 komentar(a)
Uviđaj, Foto: Filip Roganović
Uviđaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.12.2017. 08:42h

Viši sud u Podgorici danas je potvrdio optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore protiv kriminalne grupe Podgoričanina Stevana Stamatovića (41) koji je u bjekstvu.

Stamatovića i njegove sugrađane Milana Lješnjaka (30) i Đorđija Božovića (27) i Beranace Dejana Deletića (25), Aleksandra Bojovića (24), Stefana Balevića (25), tužilaštvo tereti da su planirali ubistvo Radojice Zekovića.

"Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici potvrđena je optužnica Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore kojom se okrivljenom S. S. stavlja na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 KZ CG, okrivljenom D.D. izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 KZ CG, teško ubistvo u pokušaju iz čl.144 st.1 tač.1 KZ CG u vezi čl.20 i 23 KZ CG, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.2 KZ CG u vezi čl.49 KZ CG, okrivljenom B.A. izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 KZ CG, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.2 KZ CG u vezi čl.49 KZ CG, okrivljenom Lj.M. izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 KZ CG, teško ubistvo u pokušaju iz čl.144 st.1 tač.1 KZ CG u vezi čl.20 i 23 KZ CG, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.1 KZ CG, okrivljenom B. Đ. izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 KZ CG i okrivljenom B. S. izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.2 u vezi st.1 i 6 KZ CG. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena" navodi se u odluci Višeg suda.

Prema optužnici, Stamatović je krajem 2016. sa osobom čiji identitet SDT još nije otkrilo, na teritoriji Podgorice i Berana organizovao kriminalnu grupu čiji članovi su postali ostali optuženi i druge neidentifikovane osobe.

U tom tužilačkom aktu, u koji su “Vijesti” imale uvid, precizno su opisani zadaci svih članova kriminalne grupe.

Deletićev je bio da fizički obezbjeđuje organizatora kriminalne grupe Stamatovića, prenosi njegova uputstva i naredbe drugim članovima grupe, nabavlja, prenosi i postavlja eksplozivne naprave ispod automobila i vrbuje članove.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Lješnjak je bio zadužen da prati kretanje službenika Uprave policije i pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa, sa ciljem da zaštititi organizatore i članove kriminalne organizacije kojoj pripada.

Optuženi Bojović bio je zadužen da nabavlja, skladišti, a zatim predaje eksplozivna sredstva drugim pripadnicima kriminalne grupe, dok je optuženi Božović pored fizičkog obezbjeđenja organizatora, bio zadužen da iznajmljuje stanove za smještaj pripadnika klana i skladištenje oružja i eksploziva.

Baleviću je, navodno pripalo zaduženje da obezbjeđuje šefa klana i vozila članova kriminalne organizacije, ali i da prati kretanje “osoba koje su od interesa za kriminalnu organizaciju”.

U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

“Potom su se udaljili i čekali u zasjedi da aktiviraju eksplozivnu napravu kada Zeković uđe u vozilo, u namjeri da ga ubiju”, piše u optužnici.

Stamatović je u bjekstvu od kraja maja. Njega policija godinama dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Zeković, čiju je likvidaciju navodno planirala Stamatovićeva grupa, blizak je kavačkom kriminalnom klanu.

Bonus video: