Damir Karakaš pričom o seoskoj porodici priča o vremenu

Autor je u gustoj šumi našao i sebe, i pisanje i smisao, pitanja, odgovore, ljubav i mržnju, dobro i zlo...
94 pregleda 1 komentar(a)
Damir Karakaš, Foto: Facebook
Damir Karakaš, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.12.2017. 08:42h

Hrvatski književnik Damir Karakaš sa knjigom “Sjećanje šume” prvi je dobitnik nagrade “Fric” za 2016/17. godinu koja je dodijeljena juče u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nagradu je organizovao nedjeljnik “Express” i uključuje svotu od oko 10 hiljada eura, odnosno 75 hiljada kuna koje je obezbijedio sponzor nagrade Barcaffe i funkcionalnu figuru žiroskopa koju je uradio kolektiv 24: Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić.

“Autor je postigao iznimno jedinstvo stila i teme; škrtim, no beskrajno sadržajnim rječnikom pred nama gradi likove, krajolike, emocije, drame. Postoji ono izrečeno i ono neizrečeno, podsvjesno, a ipak prisutno. Ispisujući povijest, priču jedne seoske obitelji, Karakaš ispisuje i povijest vremena, povijest promjena, modernizacije, sukoba i suspregnutosti emocionalnoga registra obilježenoga patrijarhalnim obrascem skučenoga života u oporosti neimaštine i borbe za opstanak. Karakaš gotovo cijeli svoj opus postavlja u kontrapunktu sa zbiljom prvih zasada svojega identiteta, bori se sa zagasitim mrakom ljudskih predrasuda i strahova rušeći uvriježene kodove, suprotstavljajući se potkožnom zlu, boreći se sa sobom i za sebe”, obrazložio je žiri koji su činili predsjednica žirija Biljana Romić, ljekar i član žirija Dubravko Lepušić, novinar Boris Rašeta, glavni urednik nedjeljnika “Express” Alen Galović i književni urednik Kruno Lokotar i rediteljka i scenaristkinja Hana Jušić.

Karakaš je kazao da je za njega prava proza ona koja nema milosti ni za koga i citirao Miroslava Krležu čijim nadimkom je nagrada i nazvana.

“Mora se pisati mrko, okrutno, neumoljivo, bez samilosti, pa čak i sa začepljenim nosnicama”, kazao je on, a žiri dodao da je u “Calypso” to i učinio.

“Spisateljsku zrelost autor iskazuje iznimno cizeliranim rukopisom pri kojem je svako manje, veliko više. On zastane i ostavi nam katkad samo da odslutimo ono neizrečeno i da gradimo tekst zajedno sa autorom”, saopšteno je u obrazloženju.

U užem izboru za dobitnika novoosnovane nagrade za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze objavljenu od prvog jula 2016. do 31. juna 2017. godine izabrano je šest od preko 70 prvobitnih imena, i to: Slađana Bukovac s romanom “Stajska bolest”, Semezdin Mehmedinović za roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica”, Kristian Novak sa romanom “Ciganin, ali najljepši”, Damir Ovčina ”Kad sam bio hodža”, dobitnik Damir Karakaš sa “Sjećanje šume” i crnogorski književnik Ognjen Spahić sa romanom “Calypso”.

“Sjećanje šume”, kaže žiri, pronašlo je autora.

“U gustoj šumi autor je našao i sebe, i pisanje, i smisao, i pitanja i odgovore, ljubav i mržnju, dobro i zlo, život u svoj svojoj grubosti i emocionalnoj osakaćenosti, kao pokretač autorovog života u literaturi, s literaturom i za literaturu”.

Od nagrade koja nosi Krležino ime očekuje se, istakao je Lokotar, da traje i svijetli dugo vremena.

“Prestiž nagrade će s godinama, uvjereni smo, rasti. Jer, Fric nije vic, nije ni blic, nego nagrada koja traje i čije svjetlo dugo svijetli”, kazao je on.

Bonus video: