Analogna umjetnost Sergeja Anufrijeva

Anufrijev je početkom 80-ih godina krenuo u Moskvu i tamo započeo samostalnu djelatnost u društvu konceptualista
2 komentar(a)
Izložba Sergej Anufrijev, Foto: Privatna arhiva
Izložba Sergej Anufrijev, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.12.2017. 08:37h

Dukley European Art Community organizuje izložbu umjetnika Sergeja Anufrijeva pod nazivom “Analogue Art”, koja će biti otvorena u petak u 19 časova u Dukley Gallery, Dukley Residences u Budvi. Anufrijev je rođen 1964. Godine u Odesi u porodici slikara-nekonformista moskovskog porijekla koja je 60-ih godina postala centar južno-ruskog savremenog slikarstva i jedino središte nezvanične kulture u Ukrajini. Kao rezultat djelatnosti ovog društva javio se novi talas savremenog slikarstva u Odesi, a mladi učesnici, jer nisu našli tamo svoje gledaoce, prešli su u Moskvu i ovo je postalo tradicija i za naredne generacije slikara iz Odese. U ovoj sredini, genetski povezanoj sa oazama “druge kulture” (МоMoskva, Lenjingrad, Pribaltik, KКrim, KaКаvkaz, Srednja Azija, Sibir), rođen je kreativni potencijal, koji je Anufrijev realizovao već početkom 80-ih godina kada je krenuo u Moskvu i započeo samostalnu djelatnost u društvu konceptualista.

U Moskvi 1986. godine Anufrijev je izabran za predsjednika Kluba avangardista , 1987. godine - učestvuje u projektu “Pop-Меkanika” i zajedno sa Jurijem Lejdermanom iz Odese i Moskovljaninom Pavlom Peperštejnom stvara grupu “Inspekcija medicinska germeneutika”, 1988. godine učestvuje u projektu „Iskunstvo“ (Berlin-Moskva). Već 1991. godine Anufrijev je postao jedan od osnivača art-grupe „Oblačna komisija“. Grupa je učestvovala na Venecijanskom bijenalu pod zastupništvom italijanske galerije „Sprovieri“. Od 1994. do 1997. Sergej Anufrijev je radio kao nastavnik u raznim umjetničkim školama u Zapadnoj Evropi. Sa Evgenijem Šilipovskim osnovao je u Moskvi društvo „Tartu“ - slikarsku zajednicu, koja producira tajne prakse u savremenom slikarstvu. U galeriji „Tačka“ 1997. ostvaren je projekat KCS (“KoКоpije cara Solomona”).

Od 2001. do 2002. godine Anufrijev je radio kao art direktor u „Galeriji гGeljman“ u Kijevu, a kasnije u Moskvi. Sa prijateljima je 2004. osnovao umetničko društvo „Rusija“, koje razrađuje nove slikarske prakse. Od 2014. živi u Odesi, gdje nastavlja sa razradom ideje-koncepcije “Novi super svijet”. Praktikuje “Alfa Graviti” zajedno sa autorom Vladimirom Borisovićem Jezerskim i definiše ovu praksu kao „jedan od ulaza u visoka stanja 'Novog super svijeta'“. Živi i radi u Odesi, Kijevu, Moskvi.

Bonus video: