Kineski državljanin pao na platformu stope mosta

Do 8. decembra nije podnijeta krivična prijava zbog nesreće u tunelu Klopot, u kojoj je jedan Kinez stradao, a drugi povrijeđen
139 pregleda 5 komentar(a)
CRBC, autoput, Most na Morači, Foto: Filip Roganović
CRBC, autoput, Most na Morači, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.12.2017. 07:35h

Kineski državljanin Pjang Jing Long (29) stradao je juče prilikom pada sa platforme postavljene uz jednu od stopa mosta na Moračici koji je u izgradnji.

Stopa mosta na kojoj je izvodio radove visoka je oko 160 metara, a visina između platforomi oko šest je metara.

“Vijestima” je pojašnjeno da je radnik pao sa jedne na drugu platformu, postavljenih na vrhu stope. Sagovornik iz istrage kazao je da se utvrđuje da li je propao i kroz drugu platformu.

Osnovno državno tužilaštvo utvrđuje okolnosti pod kojima je juče prilikom izvođenja radova na autoputu Bar - Boljari, stradao kineski državljanin

To je “Vijestima” saopštila tužiteljka Zorica Milanović, koja je sa policijskim i inspektorima zaštite na radu obavila uviđaj na gradilištu autoputa.

Tužilaštvo treba da utvrdi i čijom greškom je kineski državljanin stradao.

Iz kineske građevinske kompanije CRBC, koja gradi autoput, saopštili su da se juče na sekciji jedan prioritetne dionice autoputa dogodila nesreća, u kojoj je povrijeđen radnik iz Kine.

“Radnik je odmah prevezen u Klinični centar Crne Gore, gdje je preminuo. Nadležne državne službe i institucije preduzele su sve neophodne mjere i ispituju uzrok događaja”, saopštili su iz kompanije CRBC.

Jučerašnja nesreća druga je od početka gradnje autoputa.

Kineski državljanin V.Ć.Ć (39) poginuo je 5. oktobra prilikom izvođenja radova u tunelu Klopot. U istoj nesreći povrijeđen je njegov sunarodnik Ć.G. (41).

Do 8. decembra, zbog te nesreće, tužilac nije podnio prijavu ni protiv jedne osobe.

Iz Uprave policije “Vijestima” je objašnjeno da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica izvršili uvid u kompletnu dokumentaciji koja je sačinjena povodom smrti kineskog državljanina.

Saopštili su da su ih tog dana iz Urgentnog bloka Kliničkog centra obavijestili da su primili dva državljanina Kine radi pružanja medicinske pomoći.

“Oni su zadobili povrede prilikom izvođenja radova na autoputu. V.Ć.Ć. je preminuo odmah po prijemu u Urgentni blok od zadobijenih povreda dok je Ć.G. zadobio lakše tjelesne povrede”, pojašnjeno je iz policije.

Dodali su da je nakon toga u lijevoj cijevi tunela Klopot, izvršen kriminalistički uviđaj kojim je neposredno rukovodio državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, a kojem su prisustvovali službenici Centra bezbjednosti Podgorica i inspektor zaštite na radu odgovarajuće struke.

“Izvršenim uviđajem utvrđeno je da su ova dva lica radila na izgradnji tunela na postavljanju lučne konstrukcije - armature, te da su u momentu nezgode stradali V.Ć.Ć. nalazio na tlu dok se Ć.G. nalazio na platformi na visini od oko dva metra. U jednom trenutku došlo je do odronjavanja dijela stijene unutar tunela koji je bio rastresitije građe (kombinacija stijena i zemlje) usljed čega je došlo do pada ove mase koja je lakše povrijedila Ć.G. dok je V.Ć.Ć. zadobio povrede usljed kojih je preminuo. Nakon izvršenog uviđaja državni tužilac je naložio vršenje obdukcije V.Ć.Ć. na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju”, kazali su iz policije.

Dodali su da je kompletna dokumentacija sačinjena na licu mjesta, kao i dokumentacija koja je zahtjevom tužioca tražena od firme CRBC, uz propratni akt 17. oktobra dostavljenja na ocjenu i odlučivanje državnom tužiocu.

“Službenici CB Podgorica su povodom konkretnog slučaja preduzeli sve aktivnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjma i do momenta sačinjavanja ove informacije postupajući tužilac nije naložio podnošenje krivične prijava ni protiv jednog lica”, odgovorili su 8. decembra iz Uprave policije.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, pod čijim krovom je i Inspekcija zaštite na radu, “Vijestima” je nezvanično rečeno da je Rudarska inspekcija preuzela istragu nesreće u tunelu Klopot. Izviđaj o toj nesreći započeo je inspektor zaštite na radu, ali su im kolege iz Rudarske inspekcije saopštili da su oni nadležni za nesreće u tunelima.

Bonus video: