Prekršajna prijava protiv učiteljice

Direktorica škole pokrenula disciplinski postupak protiv učiteljice, Ministarstvo prosvjete čeka izjašnjenje o incidentu
365 pregleda 108 komentar(a)
OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, Foto: Vuk Lajović
OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.12.2017. 06:20h

Budvanska policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv Svetlane Seke Popović, učiteljice Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” zbog prijetnji upućenih desetogodišnjoj I. K, učenici petog razreda te budvanske škole.

Učiteljica ne predaje djevojčici kojoj je, kako tvrde u policiji, prijetila.

“Vijestima” je u budvanskoj policiji potvrđeno da su saslušani svi svjedoci.

“Nakon saslušanja svjedoka i prikupljenih dokaza, protiv učiteljice je podnijeta prekršajna prijava zbog kršenja člana 8 Zakona o javnom redu i miru”, rekao je sagovornik iz policije.

Tim članom propisano je da će se novčanom kaznom od 250 do 1.500 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, kazniti onaj ko na javnom mjestu izazove osjećanje ugoroženosti kod drugog prijetnjom da će napasti na život ili tijelog tog ili njemu bliskog lica.

Roditelji desetogodišnje učenice prethodno su prijavili policiji da je učiteljica Popović njihovoj kćerki prijetila da će je prebiti i odrobijati.

Incident se dogodio minulog ponedjeljka, kada je učiteljica S.P. navodno uletjela u razred kom ne predaje i pitala “ko je ta učenica koja ju je sa drugaricom navodno ogovarala”.

Roditelji djevojčice policiji su prijavili da je nastavnica ulazila u dva odjeljenja kojima ne predaje i tražila učenice koje su preričavale priču, da se ljetos, dok su bile u školi na Žabljaku, učiteljica Popović tukla sa svojom koleginicom i vukla je za kosu. Popović je tog dana prvo ušla u učinicu kolegnice, sa kojom se navodno tukla na Žabljaku, a potom i učiniocu druge koleginice.

“Ušla je bez kucanja u razred i po imenu tražila moje dijete. I pored toga što je u toku bio čas, ona je ušla i obratila se mome djetetu riječima 'pa makar završila u zatvor ili ludaru tebe ću prebiti'. Potom je dodala i 'odrobijaću ih'”, piše u prijavi roditelja.

Učiteljica čiji je čas Popović prekinula, upravi škole prijavila je incident. I ona je dala izjavu policiji.

Portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić kazala je juče “Vijestima” da su od budvanske škole tražili izjašnjenje povodom slučaja koji se dogodio.

“Informisani smo da je ustanova pokrenula proceduru utvrđivanja odgovornosti i disciplinski postupak. Insistiramo na kreiranju ambijenta primjerenog obrazovnim ustanovama”, kazala je Lekić.

Direktorica te škole Jasminka Seka Šćepanović “Vijestima” je juče potvrdila da je pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice Popović.

“Škola se nakon događaja odmah odgovorno ponijela - održan je sastanak direktorice i učiteljica, stručna služba škole je obavila razgovor sa učenicima V2, V3 i V4 odjeljenja, uzete su izjave od svih učiteljica petog razreda i pokrenut je disciplinski postupak protiv učiteljice Svetlane Popović. Svakako da će javnost biti informisana o ishodu disiplinskog postupka. Naša djeca i zaštita njihovih interesa su prioritet u djelovanju, i u ovom slučaju ćemo se, kao i uvijek do sada, vrlo odgovorno ponijeti”, kazala je Šćepanović.

Paroh Mitropolije crnogorsko primorske podržao učiteljicu

Dio roditelja V1 čijoj djeci predaje Popović dali su joj punu podršku, a među potpisanima je i paroh crkvene opštine Stari grad - Mitropolije crnogorsko primorske Boris Radović.

Radović juče „Vijestima“ nije htio da odgovori šta ga je navelo da potpiše peticiju za zaštitu učiteljice, kada disciplinski postupak nije završen i istovremeno kada je policija podnijela prekršajnu prijavu zbog ugrožavanja bezbjednosti djeteta.

“Neću da komentarišem“, kazao je kratko Radović.

Paroh Radović nije htio da odgovori ni na pitanje zbog čega je kao sveštenik MCP stao na stranu učiteljice, a tvrdnje desetogodišnje djevojčice smatra izmišljenim.