KAFA, SOKOVI...

Šest namirnica koje pogoršavaju prehladu

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj
57 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, virus, kašalj, Foto: Shutterstock
prehlada, virus, kašalj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:35h

Zdrav i otporan organizam najbolja su prevencija protiv gripe i prehlade. No, budući da je tokom zimskih mjeseci sezona tih tipičnih virusnih bolesti koje nemilosrdno haraju, donosimo vam savjete za brzo i efikasno liječenje.

1. Kupovni voćni sokovi

Iscjeđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom tijelu prijeko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne ćelije i "kradu" vitamine iz tijela i samim time oslabljuju imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za tijelo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje se teško vare te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada smo bolesni, trebali bismo da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka djeluje kao vrlo snažan dijaretik, što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu da iziritiraju već oštećenu sluznicu, što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse bolje iscjedite i promješajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol "tjera" tečnost iz tijela i samim tim može uzrokovati dehidraciju, a miješanje alkohola i nekih ljekova može smanjiti njihovo djelovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamjenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mliječni proizvodi

Iako mliječni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno pojačati kašalj, prenosi Stil.