Obnovljena izložba dokumenata u Kotoru :O ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske (1813-1814)

Obnova postavke ima veliki značaj u čuvanju baštine
80 pregleda 0 komentar(a)
Izložba, Foto: Kulturni centar Nikola Đurković
Izložba, Foto: Kulturni centar Nikola Đurković
Ažurirano: 19.12.2017. 10:09h

Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813 - 1814. godine) obnovljena je i otvorena 14. decembra u Gradskoj galeriji Kotor u organizaciji kulturnog centra “Nikola Đurković” i Centralne univerzitetske biblioteke (odjeljak Pomorska biblioteka Kotor), saopštili su organizatori.

Rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Marija Starčević istakla je da je u pitanju obnavljanje izložbe dokumenata i kopija dokumenata koji se odnose na “političke i istorijske događaje, na ratne operacije za oslobođenje Boke od Francuza, način rada i djelovanja Centralne komisije u tom burnom devetomjesečnom periodu, a koja je bila postavljena 1989. godine u “Memorijalnoj sobi” Pomorske biblioteke, u okviru svečanosti prilikom završetka obnove zgrade”.

U zgradi Pomorske biblioteke 1813. godine, na zajedničkoj skupštini, izglasano je Ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore, kada je formirana i zajednička vlada pod nazivom “Centralna komisija ” kojom je predsjedavao Petar I Petrović.

“Sjećanje na dešavanja u vezi sa Ujedinjenjem Boke i Crne Gore, u kojima je zgrada biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na našim prostorima s početka XIX vijeka, čuva se u Memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke. Obnova izložbene postavke o Ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske ima veliki značaj u čuvanju i popularizaciji kulturne baštine Boke i Crne Gore”, navodi se u saopštenju KC “Nikola Đurković”.

Doskorašnja upravnica Pomorske biblioteke Ruža Danilović otvorila je izložbu i tom prilikom podsjetila da je zgrada Centralne komisije u Dobroti, u kojoj je održana Skupština ujedinjenja 29. oktobra 1813. godine obnovljena zahvaljujući sredstvima brodovlasnika iz Monaka, Boža Dabinovića i Opštine Kotor.

“U obnovljenoj zgradi smještena je Pomorska biblioteka i Institut za pomorstvo i turizam Crne Gore, a jedna prostorija opredijeljena je za memorijalnu sobu, kao muzejski prostor u spomen na događaje kojima je zgrada svjedočila. U okviru svečanosti, prilikom završetka obnove zgrade, otvorena je stalna izložbena postavka dokumenata (kopije dokumenata), koja se odnose na političke i istorijske događaje, na ratne operacije za oslobođenje Boke od francuskog okupatora, na način rada i djelovanja organa novouspostavljene države, tj. ujedinjenih pokrajina Crne Gore i Boke Kotorske, koje su pod zaštitom triju moćnih savezničkih sila: Rusije, Austrije i Engleske”, kazala je Danilovićeva.

Ona je istakla da su prvu izložbu dokumenata o ujedinjenju pripremali arhivisti Istorijskog arhiva u Kotoru, uz dr Miloša Miloševića, a postavile su je: mr Vesna Vičević, Jelena Antović i Snežana Pejović. Od tada postavka nije obnavljana.

“Eksponati sa izložbe biće čuvani u adekvatnom prostoru, sve dok se ne stvore neophodni uslovi da se ponovo nađu na svom pravom odredištu u obnovljenoj memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke”, saopšteno je iz KC.

Izložba, koja je rezultat implementacije projekta sufinansiranog iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore, biće otvorena do kraja decembra.

Bonus video: