Spahić sa "Calypsom” među šest izabranih

U prvobitnom izboru našlo se više od 70 autora sa 70 naslova i nakon što je taj izbor sužen na 13, izabrano je i finalnih šest
133 pregleda 1 komentar(a)
Ognjen Spahić, Foto: Facebook
Ognjen Spahić, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.12.2017. 10:04h

Crnogorski književnik Ognjen Spahić sa svojim romanom “Calypso” jedan je od šest finalista novoustanovljene književne nagrade ”Fric” u Hrvatskoj koja se dodjeljuje za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze objavljenu od prvog jula 2016. do 31. juna 2017. godine.

Dobitnik će biti poznat danas u podne, kada će u zagrebačkom Hrvatskom nacionalnom teatru biti uručena nagrada koju dodjeljuju magazin “Express” i sponzor “Barcaffe”.

Osim Spahića sa “Calypsom”, u konačni izbor šestoro finalista nalaze se i: Slađana Bukovac s romanom “Stajska bolest”, Damir Karakaš sa “Sjećanje šume”, Semezdin Mehmedinović za roman “Me'med, crvena bandana i pahuljica”, Kristian Novak sa romanom “Ciganin, ali najljepši” i Damir Ovčina ”Kad sam bio hodža”.

“Ognjen Spahić, crnogorski književnik izdao je roman na preko 600 stranica i oduševio naš žiri. U romanu Calypso kojim se bori za nagradu Fric, piše, kaže, o ljudima i emocijama”, obrazložili su iz žirija. U prvobitnom izboru našlo se više od 70 autora sa 70 naslova i nakon što je taj izbor sužen na njih 13, izabrano je i finalnih šest.

“'Calypso' je kamufliran principima porodičnog romana. Prati tamo neke Dedijere u njihovom vijeku i vremenu. Vijek u kojem žive maskiran je ruhom dvadesetog stoljeća, a katastrofe kojima svjedoče, osobni brodolomi i globalne kalvarije tvore prilično komplikovan lavirint značenja koja će, nadam se, čitatelji otkrivati”, rekao je Spahić za “Express” o svom romanu.

On je istakao da je “od prve do posljednje rečenice roman pisan, prije svega, kroz filter najintimnijih, osobnih, istinitih emocija”, jer drugačije i ne umije, pa ne čudi što je tekst za taj roman nastajao godinama.

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. godine. Predstavnik je takozvanog novog talasa savremene crnogorske književnosti. Objavio je dva romana i tri zbirke kratkih priča, od kojih su neke i ekranizovane. Njegove knjige su prevedene na mnoge svjetske jezike.

Nagrada koja reflektuje savremenost po nadimku Krleže

Nagrada “Fric” nazvana je po nadimku Miroslava Krleže i dodjeljuje se za najbolju knjigu neprevedene fikcije. Nagrada se sastoji od skulpture koju potpisuje kolektiv 24: Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić i novčanog dijela koji iznosi oko 10 hiljada eura (75 hiljada kuna).

Nagrada je predstavljena u Krležinom vrtu u Zagrebu u sklopu Festivala Miroslava Krleže, a predstavili su je predsjednica žirija Biljana Romić, ljekar i član žirija Dubravko Lepušić, novinar Boris Rašeta, glavni urednik nedjeljnika “Express” Alen Galović i književni urednik Kruno Lokotar.

“Nagrada se želi pozicionirati kao nagrada za književnost koja, u najširem mogućem smislu, reflektuje savremenost”, rekla je Romić za hrvatski tportal.hr.

Za razliku od ostalih književnih nagrada, prema riječima pokretača, žiri Frica većinski čine umjetnici, publicisti i naučnici, a manjim dijelom su to ljudi iz struke. U žiriju će biti i rediteljka i scenaristkinja Hana Jušić.

Bonus video: