Počinje robijanje u svojim kućama

Ministarstvo pravde nabavilo opremu
129 pregleda 9 komentar(a)
Nanogica
Nanogica
Ažurirano: 19.12.2017. 07:39h

Do kraja godine počeće izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, na koju je osuđeno 150 osoba u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Taj vid alternativne kazne predviđen je 2015. godine Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, prenosi Agencija MINA.

Generalna direktorica Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Nataša Radonjić, kazala je toj agenciji da je oprema nabavljena, instalirana i testirana i da su obučeni službenici koji treba da prate izvršenje ove kazne.

Ministarstvo pravde je jedan dio opreme obezbijedilo iz budžeta, a drugi uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Radonjićeva je navela da je obezbijeđeno 87 radio frekventnih (RF) narukvica, 87 stacionarnih jedinica za nadzor, jedna jedinica za praćenje stanja (nivoa) alkohola, kao i usluge komunikacionih linkova.

Pravo na takvu kaznu, prema njenim riječima, imaju osuđeni na kaznu zatvora do šest mjeseci.

“Sud može odrediti da će ovu kaznu osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje ukoliko se, s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje poslije učinjenog djela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je djelo učinio, može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja”, kazala je Radonjićeva.

Ona je naglasila da se osuđenom za krivično djelo protiv braka i porodice, koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu ili porodičnoj zajednici, ne može odrediti izvršenje kazne zatvora u prostorijama u kojima stanuje.

Bonus video: