REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Kupovao se stan uz parking mjesto, a sada moraju da plaćaju isti taj parking"

Gosti u studiju emisije Reflekor na TV VIjesti su bili Miomir Jakšić - DPS, Đorđe Suhih - SD, Zdenka Popović - Demokratska Crna Gora i Luka Rakčević - Građanski pokret URA.
0 komentar(a)
Reflektor 19. decembar, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor 19. decembar, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 04.04.2019. 23:34h

Tok emisije 

21:09 Suhih navodi da ne treba problematizovati nagrađivanje funkcionera stanovima, a da je on protiv zloupotreba da oni dobijaju više stanova "ako je bilo takvih slučajeva". 

21:05 Jakšić nije htio da komentariše soliter kod hotela Podgorica navodeći da se on ne bavi arhitekturom, ali da mu ne smetaju soliteri. 

20:58 Popović navodi da je protivzakonito da obavještenja o prekršaju ostavljaju zaposleni u Parking servisu, jer po zakonu oni moraju da obavijeste o prekršaju komunalnu policiju i da oni ostave obavještenje.

20:54 Rakčević navodi da je Parking servis počeo da naplaćuje parking i u krajevima grada gdje se osamdesetih uz stan kupovalo i parking mjesto uz zgradu, a da sada moraju da plate taj parking.

20:52 Jakšić je kazao da je logično da u preduzeću kao Parking servisu troškovi radne snage budu preko 90 odsto. 

20:47 Suhih je naveo da građani moraju biti negdje zaposleni i poručio opoziciji da otvori radna mjesta, nakon opaske da ne mogu svi raditi u javnoj upravi. Rakčević je odgovorio da nisu oni na vlasti već Suhih i partneri.

20:42 Rakčević kaže da se gradska preduzeća ne mogu odvajati od Glavnog grada i naveo primjer Parking servisa kao preduzeća koje je potrošilo 93 odsto svih prihoda u posljednjih šest godina dali samo na zarade zaposlenih, a da je Vodovod za tri godine povećao broj zaposlenih za 200 ljudi. 

20:40 Jakšić je kazao da neće biti komunalne naknade od 2018. godine. 

20:36 Popović je kazala da će građani od naredne godine da plaćaju komunalnu naknadu i to po Zakonu o planiranju i gradnji objekata. Ona kaže da će to plaćati vlasnici svih nepokretnosti uključujući i vlasnike šupa i garaža, i da je to potpuno nepravedno i nepravično jer istu cijenu plaćaju kao i oni sa super-luksuznim stanovima. 

20:32 Jakšić je kazao da je manje zaposlenih u organima Glavnog grada i javnim ustanovama u Podgorici, a da nijedna programska aktivnost nije ukinuta. On je naveo da je drugi broj zaposlenih dio privrednih društava koje je Glavni grad oformio, ali da se oni finansiraju iz sopstvenih prihoda, a ne iz budžeta.

20:30 Rakčević ističe da je Vodovod primjer partijskog zapošljavanja. Suhih navodi da Podgorica nije nikada imala puno problema sa vodom, a Jakšić je kazao da Vodovod izvanredno radi svoj posao.

20:28 "Kada bi naplatili sva potraživanja od pravnih i fizičkih lica onda bismo mogli da promijenimo. Mi i dalje imamo u sistemu potencijalno kancerogene cijevi", navodi Popović.

20:24 Rakčević kaže da se na sajtu Glavnog grada može vidjeti da je deficit devet miliona eura i da je zbog toga argumentacija Jakšića smiješna. "Mi svake godine prosipamo sedam miliona eura vode i to svake godine raste", upozorio je Rakčević. 

20:20 Jakšić je kazao da to što Rakčević nije tačno i da su to pokazali građani na izborima odbijanjem takve politike. On nije naveo šta konkretno od Rakčevićevih navoda nije tačno osim da deficit nije devet miliona eura, iako je i Popović potom ponovila da deficit jeste toliki.

20:17 Rakčević kaže da postoji ogroman jaz između malog broja ultra-bogatih i jako velikog broja siromašnih. "Tri ključne teze su za ovu vlast: katastrofalna ekonomska i fiskalna politika, preopterećena gradska administracija sa još preko 700 novih radnika i ekonomska pozicija koja je uslovila da se svaki kapitalni projekat finansira iz kredita ili donacija", objasnio je Rakčević. 

20:14 Suhih priznaje da postoje problematične tačke, ali da se radi na njihovom rješavanju. On smatra da je bitnije građanima kulturna ponuda koja je veća nego prije tri godine. "Najvažnija stvar je stvarati nova radna mjesta", poručio je Suhih.

20:11 Jakšić je kazao da se neki projekta iz Strateškog plana ne mogu realizovati iz raznih razloga, a Popović ga napomenula da je Strateški plan obavezujući. 

20:09 Popović navodi da je Podgorica daleko od regionalnog centra. "Za ove četiri godine je planirano 116 miliona eura za kapitalne projekte, a utrošeno je svega 23 miliona". 

20:05 Jakšić je kazao da je aktuelna vlast uradila puno za preko tri godine mandata i naveo kao uspješne projekte tržnicu, biciklističke staze, reciklažna dvorišta, zamjenu kontejnera...

Podgorica 19.decembra obilježava Dan Opštine. 

Kako se razvijao Glavni grad u protekloj godini iz ugla vladajućih i opozicionih partija? Kako danas žive stanovnici Podgorice? Koji su to problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju? Kojim je sadržajima u prethodnoj godini obogaćen život Podgoričana?

Je li počela predizborna kampanja za lokalne izbore na proljeće naredne godine i kakve uslove života stranački funkcioneri obećavaju sugrađanima od 2018.? 

Ovo su neka od pitanja koja će otvoriti Reflektor sjutra od 20h na Televiziji Vijesti. 

Gosti u studiju: Miomir Jakšić - DPS, Đorđe Suhih - SD,  Zdenka Popović - Demokratska Crna Gora i Luka Rakčević - Građanski pokret URA. 

Ako imate pitanja za goste možete ih slati na zvaničnu facebook stranu Reflektor - TV Vijesti. 

Gledajte Reflektor u utorak od 20h!