Pamuk: Crna Gora će zasigurno naći mjesto u nekom od mojih romana

Iz Ministarstva kulture saopšteno je da je Pamuk istakao oduševljenje Crnom Gorom i predjelima koje je posjetio
50 pregleda 3 komentar(a)
Orhan Pamuk, posjeta Ministarstvu kulture, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Orhan Pamuk, posjeta Ministarstvu kulture, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 18.12.2017. 10:04h

Turski književnik Orhan Pamuk kazao je da će Crna Gora i sve što je tokom svog boravka u njoj vidio, zasigurno naći mjesto u nekom od njegovih romana.

Pamuk je tokom boravka u Crnoj Gori posjetio Ministarstvo kulture i razgovarao sa Dragicom Milić, generalnom direktoricom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

Iz Ministarstva kulture saopšteno je da je Pamuk istakao oduševljenje Crnom Gorom i predjelima koje je posjetio.

Kako je rekao, planine u Crnoj Gori nijesu samo prirodne ljepote već predstavljaju i važan dio njenog nacionalnog identiteta.

"Posebno interesovanje je iskazao za istoriju Crne Gore sa kojom se detaljnije upoznao tokom obilaska Narodnog muzeja. Naveo je i kako će Crna Gora i sve što je tokom svog boravka u njoj vidio, zasigurno naći mjesto u nekom od njegovih romana", kaže se u saopštenju.

Tokom posjete Cetinju Pamuk je obišao Dvor kralja Nikole, Umjetnički muzej Crne Gore i Ikonu Bogorodice Filermose.

Milić je navela je kako Crna Gora i Turska baštine dobre odnose, posebno u oblasti kulture, a da posjeta Pamuka predstavlja posebnu sponu između dva naroda.

Pamuk je boravio u Crnoj Gori na poziv izdavačke kuće "Nova knjiga", a pokrovitelji događaja su Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture, Prijestonica Cetinje i Opština Bijelo Polje.

Bonus video: