VIDEO U Podgorici hapšenja i zaplijena droge i oružja, u Kotoru pretres stanova

Automatsku pušku sa dva puna okvira, podgorička policija je na osnovu operatinvnog saznanja našla zakopanu na Koniku. Ona je proslijeđena Forenzičkom centru radi vještačenja, kako bi se utvrdilo da li je korištena prilikom neke egzekucije, rekao je sagovornik "Vijesti"
416 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2017. 16:24h

Crnogorska policija jutros je imala pune ruke posla.

U akciji kodnog imena "Trik" koja je sprovedena u Podgorici je, kako su kazali iz policije, razbijena kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila drogu na međunarodnom nivou.

Iz Uprave policije je saopšteno da su službenici Odsjeka za borbu protiv droge Sektora kriminalističke policije pronašli i oduzeli ukupno 982 kilograma marihuane, 1,7 kilograma heroina i oko tri kilograma smjese za miješanje sa opojnim drogama radi dobijanja na masi.

„Ovom akcijom razbijena je kriminalna grupa za koju se sumnja da je krijumčarila marihuanu i heroin na međunarodnom nivou i presječen je lanac krijumčarenja i prodaje ovih opojnih droga“, kazali su iz policije.

U saopštenju se dodaje da je uhapšeno ukupno 12 osoba – jedna osobu za koju se sumnja da je organizator i 11 za koja se sumnja da su članovi kriminalne grupe, stvorene radi krijumčarenja i ulične prodaje opojne droge.

„Od ovih 12 osoba, jedna je uhapšena juče, tri danas, dok je osam uhapšeno od početka sprovođenja akcije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su policajaci u nedelju, oko 16 sati, uhapsili Ndue Pepaja, državljanina Albanije, zbog sumnje da je u prethodnom periodu organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala u Crnoj Gori, a koja se bavila krijumčarenjem i prodajom opojnih droga, dok su danas uhapšeni državljani Crne Gore, Vaselj Junčaj, Đon Junčaj i Violeta Junčaj.

U policiji sumnjaju da je Pepaj kao organizator ove kriminalne grupe, angažovao kao pripadnike kriminalne organizacije ostale osobe koje su danas i u prethodnom periodu uhapšene.

„Oni su, sumnja se, vršili nabavku opojnih droga marihuana i heroin na teritoriji Republike Albanije koju su nakon toga krijumčarili i prodavali na teritoriji Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Pepaj je kao organizator ostalim osobama, sumnja se, određivao uloge, zadatke i davao upustva u krijumčarenju i prodaji opojnih droga.

„Ova kriminalna organizacija djelovala je duži vremenski period, a posebno je bila aktivna od 1. januara do 5. decembra prošle godine, sa ciljem sticanja nezakonite dobiti od krijumčarenja i prodaje droge na međunarodnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da su službenici Odsjeka danas pretresli stanove i kuće na više lokacija koje koriste osumnjičeni i pronašli i oduzeli tri vozila i više telefona.

„Uhapšena lica se sumnjiče da su počinila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su četiri osobe uhapšene juče i da će danas uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužiocu.

U Podgorici su takođe u okviru druge akcije, zbog nelegalnog posjedovanja oružja uhapšene dvije osobe.

Automatsku pušku sa dva puna okvira, podgorička policija je na osnovu operatinvnog saznanja našla zakopanu na Koniku. Ona je proslijeđena Forenzičkom centru radi vještačenja, kako bi se utvrdilo da li je korištena prilikom neke egzekucije, rekao je sagovornik "Vijesti".

Takođe postupajući po operativnim saznanjima, podgorička policija je jutros pretresla stan i druge prostorije koje koristi Slavko Živković. Tom Prilikom pronađena su dva pištolja, 193 komada municije različitog kalibra, sporogoreći štapin i 12 klasova eksploziva.

Živković je uhapšen i biće priveden nadležnom tužiocu.

Osim akcija u Podgorici, u Kotoru je nastavljena akcija "Boka", u okviru koje se u stambenom kompleksu - zvanom Pentagon pretresaju stanovi koji pripadaju članovima škaljarskog klana.

Pretresen je stan Igora Dedovića, njegove majke Vojke, njegovog tasta Gracije Petrovića, zatim stan Dalibora Tomovića zvanog "Daba" i stan Aleksandre Đurić, žene pokojnog Dalibora Đurića.

Pretresima je, kako navode iz policije u saopštenju, pronađeno i oduzeto šest vozila, 13 mobilnih telefona i veći broj SIM kartica, više tablet i lap top računara i USB memorija za skladištenje podataka, ručni sat marke „Rolex", dvije hiljade eura, dokumentacija o različitim vrstama novčanih transkacija i dužničko–povjerilačkim odnosima.

JWPlayer video mesto

"Oduzeto su bankovne kartice i instrukcije za obavljanje finansijskih transkacija, dokumentacija koja se odnosi na moguće isplate licima koja su uključena u krijumčarenje narkotika na međunarodnom nivou, notarski zapisi i više fotografija na kojima se nalaze članovi organizovanih kriminalnih grupa i njima bliska lica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su nakon sprovedenog pretresa u službene prostorije radi postupka kriminalističke obrade privedene četiri osobe.

"Shodno aktivnostima koje su preduzete 15. decembra, kada je pretresom stana kod M.J. (30) iz Kotora pronađeno 11 hiljada eura, obavljene su konsultacije sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, na osnovu kojih je protiv M.J. podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa", kaže se u saopštenju.

Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala je počeo policijske aktivnosti na provjeri zakonitosti sticanja novca za gradnju kompleksa „Pentagon“ u Kotoru i kupovinu stanova u ovoj zgradi.

I tokom vikenda podgorička policija kontrolisala je bezbjednosno interesantne osobe i objekte u kojima oni borave, pa je tako pretresla stan i druge prostorije koje koristi Dragan Ilić (35). Tokom pretresa pronađena je veća količina municije različitog kalibra, okviri od pojedinog oružja i određena količina eksploziva.

Policija je takođe, u subotu 16. decembra, u podgoričkom naselju Zagorič privela tri bezbjednosno interesantne osobe.

"Konkretno, u sklopu pojačanih mjera i radnji policijski službenici CB Podgorica su 16.12.2017.godine, u naselju Zagorič, vršeći kontrolu lica i vozila, prije neposrednog zaustavljanja vozila u kojem su se nalazila tri bezbjednosno interesantna lica, opazili da je odbačen pištolj nepoznate marke cal. 7,65 mm. Sva tri lica, R.M. (23), koji je upravljao vozilom, i G.A. (20) i J.A. (33), su privedena. Od njih su uzete izjave. Obavljene su konsultacije sa tužiocem nakon kojih se preduzimaju dalje aktivnosti na utvrđivanju činjenica i okolnosti povodom nađenog pištolja," navode iz policije.

Policija je u subotu, 16. decembra, takođe izvršila pretres stana i drugih prostorija J.I. (25) iz Podgorice, koji je uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksploziva.

"Pretresom porodične kuće pronađeno je četiri komada pištoljske municij,e a u drugoj kući na selu pronađen je okvir od automatske puške i 30 komada municije za automatsku pušku. J.I. je lišen slobode i nakon kriminalističke obrade je uz krivičnu prijavu sproveden nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija," saopštili su iz policije.

Galerija

Bonus video: