VREMEPLOV: Ni cent iz javnih preduzeća

Zakonom je predviđena obaveza predsjedničkog kandidata da nadležnoj komisiji dostavi izvještaj o prihodima i imovini za sebe, bračnog ili vanbračnog druga i djecu ako žive u istom domaćinstvu
1 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Državna izborna komisija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.12.2017. 11:30h

Kandidat za predsjednika CG ne smije primati finansijsku i materijalnu pomoć od stranih država, pravnih i fizičkih lica van teritorije CG, javnih ustanova i preduzeća, kao i anonimnih darodavaca, predviđeno je Predlogom zakona o finansiranju kampanje za izbor predsjednika CG, koji je u skupštinskoj proceduri. Kandidat tokom kampanje ne smije koristiti sredstva države ili lokalne samouprave, “osim ako je to posebnim propisom dozvoljeno”. “Zabranjeno je primanje finansijske i materijalne pomoći od NVO i vjerskih organizacija, kao i od kazina, kladionica i drugih priređivača igara na sreću”. Kandidat je dužan da nadležnoj IK dostavi privremeni izvještaj o visini i izvorima sredstava prikupljenih za troškove izborne kampanje najkasnije 7 dana prije održavanja izbora. Za finansiranje kampanje kandidata fizičko lice može najviše da uplati 2.000 eura, a pravno lice do 10.000.

Zakonom je predviđena obaveza predsjedničkog kandidata da nadležnoj komisiji dostavi izvještaj o prihodima i imovini za sebe, bračnog ili vanbračnog druga i djecu ako žive u istom domaćinstvu.

Bonus video: