Na HIV i Hepatitis C se testiralo 40 osoba

Anonimno i povjerljivo testiranje na HIV, bez zdravstvene knjižice, uputa i davanja ličnih podataka moguće je uraditi svakog ponedjeljka i utorka od 16 do 20 sati u Savjetovalištu za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV pri Institutu za javno zdravlje Crne Gore
74 pregleda 1 komentar(a)
HIV test, Foto: Shutterstock
HIV test, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2017. 09:55h

U Akciji savjetovanja i testiranja koju je, nevladina organizacija (NVO) Juventas realizovala uz podršku Instituta za javno zdravlje, 40 osoba iz Podgorice i okruženja testiralo se na HIV i Hepatitis C u prethodna tri dana.

To je saopštila direktorka Programa direktne podrške osobama u riziku od socijalne isključenosti u NVO Juventas, Tijana Žegura, podsjećajući da je Akcija anonimnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja treći put ove godine organizovana u prostorijama te organizacije.

"Ovakvu mogućnost testiranja je tokom protekla tri dana iskoristilo 40 osoba iz Podgorice i gravitirajućih opština, a pored osoba koje inače koriste naše usluge, na testiranje se javio i određeni broj zainteresovanih građana“, kazala je Žegura.

Ona je pojasnila da se testiranje na HIV radi na uzorku krvi iz prsta, a rezultat je gotov za 30 minuta.

"Testiranje na prisustvo virusnih hepatitisa u krvi, poput hepatitisa B i C, se radi na uzorku krvi iz vene i rezultat je gotov za par dana. Za testiranje prisustva viralnih hepatitisa tipa B i C, potrebno je donijeti uput od izabranog ljekara“, objasnila je Žegura.

U Crnoj Gori, kako je rekla, još uvijek nije omogućena upotreba testova kojima se vrši testiranje uzorka pljuvačke na prisustvo tih infekcija, čime bi se, kako smatra, povećao broj onih koji bi se testirali.

"Na ovaj način bi se mogla obezbijediti potpuna anonimnost prilikom testiranja na prisustvo HIV-a i virusnih hepatitisa tipa B i C u organizmu. Ovakav vid testiranja je najpotrebniji onima koji su u povećanom riziku od infekcije HIV-om i stoga je naophodno da na polju obezbjeđivanja uslova za upotrebu oralnih testova radimo i mi iz NVO i predstavnici vladinog sektora“, ocijenila je Žegura.

Ona smatra da je od vitalnog značaja organizovati što veći broj aktivnosti testiranja u zajednici.

"Ne samo kako bi se naši sugrađani testirali i saznali da li imaju neki od ovih virusa u krvi, već i kako bi se skrenula pažnja na sve veću stopu prenosa ovih infekcija u našoj državi. Problem, koji je sve vidljiviji u posljednjih nekoliko godina, je kompleksan i povezan je sa ponašanjem pojedinca, ali i sa društvenim stavovima i običajima“, smatra Žegura.

S obzirom da se infekcije prenose nezaštićenim seksulnim odnosima, smatra da je vrlo važno da roditelji počnu pričati sa djecom o sigurnom seksu i upotrebi kondoma, a tu tematiku, kako je kazala, na odgovarajući način treba obrađivati u osnovnim i srednjim školama.

"Sa druge strane, potrebno je informisati mlade koje sve rizike nosi tetoviranje i stavljanje pirsinga u nesterilnim uslovima, te da na taj način može vrlo lako doći do infekcije krvlju prenosivim virusima. I u ovom segmentu je potrebno da roditelji budu na prvom mjestu informisani, te da otvoreno razgovaraju sa svojom djecom i pruže podršku u ovakvim situacijama“, istakla je Žegura.

Ona smatra da je potrebno ojačati preventivne servise u zajednici, na čemu se, kako je kazala, intezivno radi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Žegura je podsjetila da je anonimno i povjerljivo testiranje na HIV, bez zdravstvene knjižice, uputa i davanja ličnih podataka moguće uraditi svakog ponedjeljka i utorka od 16 do 20 sati u Savjetovalištu za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV pri Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Bonus video: