Pamuk: Impresionira me muđunarodni sklad u Crnoj Gori

Marković je rekao da je i lično, kao čitalac Pamukovih djela, počastovan sastankom i razgovorom
96 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2017. 11:29h

Turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk poručio je da će definitivno ponovo doći u Crnu Goru.

On se danas sastao sa premijerom Duškom Markovićem.

Pamuk je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je upoznao Crnu Goru rekavši da ga impresionira međunacionalni sklad.

"U Turskoj i djeca znaju za Karadaǧ (Crna Gora – tur.). Definitivno ću doći ponovo", rekao je Pamuk.

Marković je rekao da je i lično, kao čitalac Pamukovih djela, počastovan sastankom i razgovorom.

"Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera", rekao je Marković.

Marković je, kako je saopšteno, informisao Pamuka o političkim, drušvenim i kulturnim zbivanjima u Crnoj Gori, o integracijama u evropski i evroatlantski sistem kao i o bogatim kulturnim naslijeđem i tradicijom pomenuvši pri tom Štampariju Crnojevića 1492, Petra II Petrovića Njegoša kao začetnika Nacionalne biblioteke Crne Gore još u prvoj polovini pretprošlog vijeka i kao pisca univerzalnih poruka slobode i najšireg književnog koda.

"Govoreći o Crnoj Gori i Turskoj danas kao i o našem zajedničkom naslijeđu Marković je ukazao na kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, ali i snažne i razgranate ekonomske, kulturne i lične veze pogotovo s obzirom na brojnu crnogorsku dijasporu u Republici Turskoj", zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: