PROMOVISANA KNJIGA OLIMPIJSKI POKRET U CRNOJ GORI

Olimpizam iz pera nevjerovatnog asa Đorđa Perišića

„Olimpijski pokret u Crnoj Gori” autora Đorđa Perišića i u izdanju COK-a, od danas dostupan u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović"
59 pregleda 0 komentar(a)
Đorđe Perišić, Foto: Savo Prelević
Đorđe Perišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:35h

 Knjiga „Olimpijski pokret u Crnoj Gori”, autora, proslavljenog zlatnog olimpijca i sportskog radnika Đorđa Perišića, a u izdanju Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) promovisana je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”.

Na promociji su osim autora, govorili recenzent, proslavljeni košarkaš Žarko Varajić i urednik izdanja, predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Olimpijski pokret u Crnoj Gori” je moja četvrta knjiga, ali koju sam napisao sa najvećim zadovoljstvom i uživanjem. Zahvaljujući COK-u i Dušanu Simonoviću, knjiga je ugledala svjetlost dana. Povodi da pristupim radu na ovoj knjizi su brojni - od prijema COK-a u MOK 7. jula 2007. godine u Gvatemali, da se od zaborava izbave crnogorski sportisti, sportski radnici i novinari koji su od OI u Londonu 1948. godine, doprinijeli Olimpizmu, srebro crnogorskih rukometašica u Londonu 2012. godine, i tri bolna četvrta mjesta naših vaterpolista, od Pekinga, preko Londona i Rija...  Nadam se da će knjiga biti od pomoći svima koji se bave istorijom sporta, Olimpizma i da će pomoći da se od zaborava izbave crnogorski sportisti.  COK-u sam zahvalan što me je bar na kratko vratio u zavičaj", naglasio je Perišić.

On je osvojio olimpijsko zlato u vaterpolu 1968. godien u Meksiku, a nastupio je na tri olimpijade, na prvoj kao plivač. Perišić je sa Partizanom šest puta bio prvak Evrope u vaterpolu.

"I ranije je bilo pokkušaja, ali je Perišićeva knjiga najsveobuhvatniji do sada učinjen posao na temu Olimpizma u Crnoj Gori. Zahvaljujemo se autoru na strpljivom radu, upornosti i zalaganju, a MOK-u na pomoći, jer je prepoznao značaj da na jednom mjestu imamo sva dešavanja u prvih deset godina od prijema u veliku olimpijsku porodicu. I država Crna Gora je imala razumijevanja i zahvalni smo na pomoći", zaključio je Simonović.

Recezent izdanja, srebrni košarkaš sa OI u Montrealu i klupski prvak Evrope sa Bosnom, Žarko Varajić, nije skrivao oduševljenje radom Perišića.

"Hvala autoru što se drznuo da otrgne od zaborava na desetine ličnosti, sportista  zemlje koja je mijenjala ime, ali ne i sportske junake na koje ćemo biti ponosni", naglasio je Varajić.