SDT i dalje istražuje da li funkcionere policije i ANB-a plaća mafija

Kotoranin tvrdi da je policija puna kriminalaca sa značkama
224 pregleda 13 komentar(a)
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Jovan Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 14.12.2017. 20:02h

Specijalno državno tužilaštvo nakon godinu nije utvrdilo da li funkcioneri policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost štite kriminalce i zauzvrat dobijaju novac.

Istraga o tome otvorena je nakon što je Kotoranin Jovan Vukotić “Vijestima” saopštio da je policija puna kriminalaca sa značkama, koji su na platnom spisku mafijaških šefova.

“Vijesti” su tada objavile dio njegovih tvrdnji, ali ne i imena koja je pomenuo.

"Predmet na koji se odnose Vaša pitanja nalazi se u vazi izviđaja”, odgovoreno je “Vijestima” iz SDT-a.

Iz tog tužilaštva nijesu odgovorili da li su saslušali osobe za koje Vukotić tvrdi da su na platnom spisku mafije i da li su naložili provjeru njihove imovine i pokrenuli finansijsku istragu protiv njih.

Navodni vođa škaljarskog klana tvrdio je da zahvaljući kriminalcima sa značkama u Crnoj Gori svakog dana ginu i nedužni ljudi, jer prljavi policajci čiste teren samo za njihove prijatelje i da je to jedino što ih zanima.

On se oglasio nakon što je njegov prijatelj i tjelohranitelj Marko Martinović teško povrijeđen u eksploziji bombe postavljene na automobilu. Njegov brat, Igor Vukotić u tom trenutku spremao se da uđe u to vozilo, ali nije povrijeđen.

"Znam koji od pomoćnika direktora Uprave policije uzima 20.000 eura mjesečno od kriminalaca i koji je policijski načelnik uzeo 100.000 eura od kriminalaca. Znam i koji je inspektor na platnom spisku mafije već četiri godine”, rekao je Vukotić 20. decembra 2016.

Tada je konstatovao da je sistem nemoćan, jer u redovima broji desetine korumpiranih visokopozicioniranih policajaca kriminalaca.

"Oni pomažu sav taj kriminal, spletkare, kriju ubice, zamagljuju jasnu sliku stanja crnogorskog društva”.

Nakon što je novinarki saopštio imena navodno “prljavih” policajaca, rekao je:

"To su provjereni igrači, duboko upleteni u te aktivnosti. Za njih se godinama zapravo zna ko su, ali ih ta prepoznatljivost ne tjera sa funkcija. Gledaju da se što bolje ustoliče i da bolje zarade, jer je policijska plata mala, a treba pratiti trendove”.

Policija je nakon toga saopštila da će provjeriti teške i ničim potkrijepljene optužbe bezbjednosno interesantne osobe, sa međunarodne potjernice.

Tada su saopštili i da će Vukotiću, kada im bude dostupan, biti omogućeno da iznese navodna saznanja, imena i navodne konkretne dokaze u vezi sa optužbama.

Oni međutim, nijesu saslušali Kotoranina kada je u aprilu 2015. godine iz spuškog zatvora redakciji “Dana” poslao pismo u kome je optužio određene policijske funkcionere da su na platnom spisku kriminalaca.

Pretposljednjeg dana prošle godine novinarka “Vijesti ” SDT-u je saopštila imena policajaca i bivših agenata tajne službe, koje je Vukotić označio kao saradnike mafije.

Istraga o navodno korumpiranim policajcima označena je tajnom, a vodi je specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Bonus video: