Psiholozi smatraju da zavisnost od kupovine treba proglasiti mentalnom bolešću

“Vrijeme je da prepoznamo shopping poremećaj kao odvojeno mentalno stanje. To će nam pomoći u razvoju boljih metoda dijagnoze i liječenja”
113 pregleda 0 komentar(a)
Prodavnica, kupovina, tržni centar, Foto: Shutterstock
Prodavnica, kupovina, tržni centar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:24h

Redovni shopping izleti koji rezultuju nepotrebnim i vanbudžetskim troškovima mogu biti puno više od nedostatka kontrole, upozoravaju stručnjaci. Upravo zbog toga smatraju da zavisnost od kupovine, poznatu i kao oniomania ili kompulsivni poremećaj kupovine, treba proglasiti mentalnom bolešću.

Nedavna studija koju je sprovela medicinska škola u Hanoveru otkrila je da sedam posto odraslih osoba pokazuje neku vrstu kompulsivnih problema u vezi sa kupovinom, a ovaj broj u posljednje dvije decenije raste u Americi i Evropi.

Klinička psihološkinja u medicinskoj školi u Hanoveru Astrid Muler kaže da postoji potreba za većim razumijevanjem i prepoznavanjem ovog opasnog stanja.

“Vrijeme je da prepoznamo shopping poremećaj kao odvojeno mentalno stanje. To će nam pomoći u razvoju boljih metoda dijagnoze i liječenja”, kazala je Muler.

Profesor Mark Grifits s Univerziteta Notingem Trend smatra da postoje dobri dokazi da mali broj pojedinaca obavlja kompulsivnu kupovinu, ali ističe da prije službene dijagnoze treba napraviti više kvalitetnih istraživanja.

Prema PsychGuidesu, oni koji pate od ovog stanja kao podsticaj često navode nagon za potrošnjom ili anksioznost koja se može ublažiti samo kupovinom. Takve osobe kupovinu koriste i kao bijeg od negativnih emocija.

Poremećaj se može razviti bez obzira na primanja, a artikli koje kupuju nisu uvijek skupi, prenosi Ljepota i zdravlje.