AKCIJA "VARDAR"

Prijava protiv osam osoba i šest firmi: Utajili preko milion eura poreza?

Firme osnovane od strane državljana Makedonije, izdavalo tzv. fiktivne fakture za neizvršene usluge, robu i radove, nakon čega su prijavljena preduzeća vršila plaćanja po fakturama, te je na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podignuto preko 5 miliona eura, čime su prijavljena fizička i pravna lica, kako se sumnja, pričinila štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od 1.204.068,20 eura?
253 pregleda 1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2017. 13:11h

Crnogorska policija podnijela je, u sklopu akcije "Vardar", Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv osam fizičkih i šest pravnih lica osnovanih u Crnoj Gori, zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije sa ciljem utaje poreza i doprinosa u produženom trajanju.

Kako navode iz Uprave policije,oni su osumnjičeni da su državnu kasu oštetili za preko 1,2 miliona eura.

"Primjenjujući operativno taktičke metode i na osnovu prikupljene dokumentacije, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su prijavljena pravna lica DOO “Kolma Elektro” Budva, DOO “RDZ” Budva, Doo “Ktitor” Budva, DOO “Ibograd” Budva, DOO “DIL Commerce” Podgorica i DOO “Benny P” Podgorica, i odgovorna i ovlašćena lica u tima pravnim licama: M.K. (42), R.Z. (35), T.Z. (36), M.L. (59), D.R. (38), E.R. (43) I A.D. (29), kao i povezano lice D.K. (56), počinili navedena krivična na način što im je više pravnih lica, osnovanih od strane državljana Makedonije, izdavalo tzv. fiktivne fakture za neizvršene usluge, robu i radove, nakon čega su prijavljena preduzeća vršila plaćanja po fakturama, te je na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podignuto preko 5 miliona eura, čime su prijavljena fizička i pravna lica, kako se sumnja, pričinila štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od 1.204.068,20 eura," navodi se u saopštenju policije.

Kako napominju, Specijalno policijsko odjeljenje u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a u sklopu predmeta „Vardar“, i dalje sprovodi aktivnosti u cilju otkrivanja počinilaca predmetnih krivičnih djela.

Preporučujemo za Vas