Lanene sjemenke čuvaju od bolesti, olakšavaju probavu i simptome PMS-a

Lanene sjemenke se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima
228 pregleda 1 komentar(a)
lan, Foto: Shutterstock
lan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2017. 11:25h

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim supstancama, a da je toliko zanemarena u našoj ishrani, poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kad je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana.

Mljevene sjemenke su odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produže trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki - za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće.

Za žene od 35 do 55 godina pridonosi ravnoteži polnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze.

Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze, kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza deset studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega-3 masne kiseline čiji unos u organizam, pokazala su istraživanja, smanjuje rizik od srčanog udara.

Lanene sjemenke su prirodni regulator nivoa holesterola u krvi. Studija iz 2010. otkrila je da redovito korišćenje sjemenki lana pomaže u smanjenju nivoa štetnog LDL holesterola u organizmu, dok topiva vlakna pomažu u spriječavanju apsorpcije holesterola u tijelu. Uz to, lan sadrži vitamine E i B, kalcijum, kalijum, cink, fosfor selen i magnezijum.

Lanene sjemenke se ponašaju poput estrogena u tijelu i zaustavljaju rast karcinoma povezanih s hormonima. Takođe, mogu olakšati simptome PMS-a te postmenopauzu jer uopšteno pogodno djeluju na hormonalnu ravnotežu, piše 24sata.hr. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a zbog visokog udjela vlakana podstiču i probavu, pa bi ih svi oni koji pate od zatvora obavezno trebali uvrstiti u ishranu.

U strukturi lanenog sjemena nalaze se rastvorljive i nerastvorljive supstance blagotvorne za opšte zdravlje, probavu, čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine, jer smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

Bonus video: