Sinđelić: Edi mi je rekao da DF nije htio da izađe bez oružja

Na suđenju su preslušana tri telefonska razgovora i pregledani pasoši Sinđelića i Šišmakova
115 pregleda 0 komentar(a)
Sinđelić, Foto: Printscreen
Sinđelić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 14.12.2017. 18:16h

Tok suđenja:

12:23 Naredno ročište je 20. decembra, sa početkom u devet časova.

12:17 Advokat Radosavljević naknadno predlaže Sudskom vijeću da pasoš Sinđelića uvrsti u dokazni materijal. Radosavljević predlaže i da se preslušaju i razgovori od 20. oktobra 2016. između Sinđelića i njegove supruge.

12:12 Sud prekida pretres radi odluke o zahtjevima odbrane. Naredna ročišta zakazana su za 20, 21. i 22. decembar, sa početkom u devet časova.

12:12 Sinđelić navodi da su fotografije koje je dostavio sudu "skinute sa interneta". "Prikupljao sam ih sa sajtova, ja nemam način da uđem na Facebook. Spolja je slikano sa nekih ruskih sajtova, da bih dokazao ovo što pričam", dodao je Sinđelić.

12:07 Nakon što su mu predočene poruke na ruskom, Sinđelić je kazao: "Radilo se trenucima vezano za moj polazak u Moskvu, ali u razgovoru nema ništa vezano za Crnu Goru, jer ja do dolaska u te prostoriju u Moskvi nijesam znao ništa."

12:05 "Meni nije jasno zašto mi je Dikić preko Facebooka slao slike. Htio sam da mu kažem preko specijalnog telefona da mi to ne šalje, da ne ostaje trag. Vjerovatno je htio da mi kaže da je tu, jer sam mu rekao da se upozna sa terenom, sa Podgoricom, prije 16", kazao je Sinđelić, "On mi je štampu slao vjerovatno da bi mi dao do znanja da se nalazi tu na taj dan, i zato mi slao crnogorske novine."

12:02 Sinđelić navodi da su preslušali razgovor Paje i Edija.

"On je zvao sve brojeve koje je imao. On je pozvao Edija misleći da je Nikola (Dikić). Rus ga upućuje na mene, na specijalni telefon (broj 9), a da ne zove njega", kazao je Sinđelić.

12:00 Preslušava se novi razgovor od 15. oktobra 2016.

11:56 Sinđelić navodi da na snimljenom pozivu razgovarao sa Pajom (Velimirovićem). Sinđelić je govorio Velimiroviću kako treba da se uhapsi Milo Đukanović

"Nije mi jasno kako je snimljen. Da li on u tom trenutku dozvolio nekom da snimi, ili je sarađivao sa nekim, ja to ne znam. Ovo što on govori o helikopteru, to je dron. To su telefoni koji su trebali biti predati Dikiću. A broj koji sam dobio od Nikole, to je vjerovatno taj broj koji se pominje. Vjerovatno pričamo preko specijalnih telefona, to je situacija kada ne može da se sretne sa Dikićem taj dan. Bilo je tu još razgovora sa Pajom, isto sa specijalnog telefona. A sa Dikićem sam preko Facebooka pričao o Nikoli. Ja ne znam ko je Nikola, ja sad ne mogu da teretim ovu damu tu za nešto, jer ne znam", kazao je Sinđelić.

11:48 Sud preslušava razgovor od 15. oktobra 2016.

11:46 Sinđelić nakon preslušanog snimka govori da "ga je Ristić namjestio", te da se radi o razgovoru prije njihovog susreta.

"On ovdje pušta priču koju ne bi smio, jer sam ga ja upozoravao da to ne priča. Pominje agente i svašta tu priča. Neka stvari za koje ne znam odakle mu. To što priča stvarno se dešava, za ovo što treba da se desi na dan izbora", kazao je Sinđelić, "On je mene prekinuo dok sam vodio razgovor sa Rusom, on je meni rekao da vlast sakuplja Albance, odmah sam prenio Ristiću to što sam čuo..."

11:43 Sud preslušava razgovor od 16. oktobra 2016.

11:40 Sud vrši uvid u dokumenta. Pregleda se i pasoš svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

11:36 Sinđelić je na fotografiji iz pasoša prepoznao Eduarda Šišmakova.

11:02 Pauza do 11:30 časova.

10:58 Sudsko Vijeće konstatuje da prva i druga strana Sinđelićevog pasoša odgovara kopiji koja se nalazi u spisima predmeta.

10:56 Sud pokazuje Sinđeliću kopiju pasoša i pita da li prepoznaje Edija (Eduarda Šišmakova). "Ovo desno je Edi, a ovo lijevo ne znam ko je", dogovorio je Sinđelić.

10:54 Sutkinja pita Sinđelića zašto je, kada se predao, u Crnu Goru, donio tri novačice od po 100 dolara.

"Ti dolari su iz snopa koji sam dobio u Moskvi. Nisam ih koristio jer sam svoj novac savao za neke druge stvari", dodao je Sinđelić.

10:54 Sinđeliću je pokazana uplatnica i konstatovao je da se radi o pravoj uplatnici da je novac uplaćen u dinarima na broj njegove lične karte.

10:52 "Dikić je na drugom susretu došao sa nekim niskim vozilom, ja ne znam da li je to "smart". Ali smo kasnije rekli da ako ga neko pita odakle mu novac, da kaže da je za auto, da bi zavarali trag", odgovorio je Sinđelić na pitanje sutkinje, "Mi smo razgovarali o telefonima za grupe. Ja sam mu obećao da će biti ili telefoni ili motorolice. Nijesam mu rekao da ću pokloniti telefon za njegovu prijateljicu, ja nju i ne poznajem."

10:51 Svjedok saradnik kaže da nije rekao Dikiću da treba da govori na skupu u Podgorici, te da tako nešto nije planirano. Sinđelić je dodao da mu je Dikić rekao da bi bilo dobro da i on dođe u neki kafić, iza Skupštine. "Ja mu nijesam ugovarao sastanke, nemam saznanje o tome", kazao je on.

10:48 Sinđelić navodi da je tek na suđenju saznao pravo ime Edija.

”Pravo ime sam shvatio kroz postupak kada sam vidio pasoše. Kada sam pisao da piše nešto Eduard Šišmakov ja sam shvatio da sam tako nešto već vidio, ali nisam shvatao da je to on."

10:45 Sinđelić navodi da Edi nije htio da odustane. "Rekao mi je da DF nije htio da izađe bez oružja. Tako mi je on rekao", navodi Sinđelić.

10:43 "Kada je sprovođena akcija, nijesu pominjanjan niko drugi opozicije", dodao je Sinđelić. On je kazao da specijalni telefon od Edija dobija "predveče".

"Ja Velimiroviću specijalni telefon dajem dan prije nego me on zove, nervozan, i govori da ne može da se sretne sa Dikićem. To je orjentir", kazao je Sinđelić, "Te noći ja njemu predajem telefon, aon meni pokazuje slike oružje."

10:40 Sutkinja pita da li mu je Edi govorio ko je od opozicije dolazio u Moskvu i kome je dat novac.

"On mi je pričao da im je dosadilo da ih finansiraju, ali nije govorio imenom i prezimenom kome je davao, ali je rekao da su u pitanju milioni", kazao je Sinđelić, "On je rekao da su lideri DF-a dolazili po novac, ali nije pominjao imena"

10:39 Svjedok saradnik Saša Sinđelić kazao je da ne zna sa kog Vibera je slao Ediju poruke. "Rekao je da treba da se digne narod i sruše ta gov*a, ali nije pominjao oružje. Meni je to izgledalo kao neko njegovo mišljenje", kazao je Sinđelić.

10:38 Sud postavlja pitanja Sinđeliću.

10:37 O predlozima odbrane, sud će odlučiti naknadno.

10:34 Optužena Branka Milić konstatuje da se steklo pravo da Vijeće treba da stavi van snage rješenje koje je omogućilo Sinđeliću staus svjedoka saradnika.

10:30 Advokat Nikola Medojević smatra da se onemogućavanjem postavljanja pitanja, a na osnovu rješenja kojim je Sinđeliću određen status, se krši pravo na odbranu jer to rješenje egzistira u spisima predmeta.

10:19 Advokat Kneževića, Dušan Radosavljević, želi da se registruje da Knežević nije rekao da ne želi da postavlja pitanja, već da nije želio da se izjasni.

"Sve ovo što sam rekao, rekao sam dobronamjerno, da ne bi došlo do povrede ZKP*-a. Ukazujem na sve nedostatke kojima je utvrđen status svjedok saradnik. Smatram da ovo rješenje ima takvih procesnih nedostataka, ne samo imena i prezimena tog lica, nego i datuma kada je održana sjednica, pa ako je tako i u rješenju Apelacionog suda, onda iz tog rjšenja izdvoji dio, a ako bi se izdvojio taj dio, onda rješenje ne bi imalo smisla. Tražim da Vijeće ispita svoj stav u tom smislu i nakon izjašnjavanja svjedoka, ja ne znam da li on razumio koje su njegove obaveze i prava jer on govori da je došao da pomogne ovim ljudima, a njegova obaveza je da ih tereti kako bi sebe abolirao", kazao je advokat Radosavljević.

10:15 Vijeće nalazi da optuženi Knežević neće da postavlja pitanja, budući da ne želi o tome da se izjasni.

"Imajući u vidu već izrečene uvrede upućene tužiocima i sudu, sud donosi rješenje da se optuženi Milan Knežević udaljava iz sudnice do završšetka saslušanja svjedoka saradnika", kazala je sutkinja.

10:13 Vijeće konstatuje da je po ZKP-u optuženi dužan da se prvo izjasni na ono što ga je sud pozvao, pa će tek onda odlučiti o zahtjevu da se udalji iz sudnice.

10:11 Knežević ne želi da se izjasni da li će postavljati pitanja svjedoku saradniku.

"Ja ništa nisam dužan da radim po vašem diktatu i diktatu Milivoja Katnića”, kazao je Knežević.

10:09 Optuženi Milan Knežević traži od suda da se udalji sa suđenja do kraja procesnog postupka. Sutkinja mu je oduzela riječ jer je tužioce Milivoja Katnića i Sašu Čeđenovića nazvao "kriminalnom grupicom".

Knežević navodi da se sutkinja namjerno izaziva incidente.

10:08 Andrija Mandić se udaljava sa suđenja do okončanja saslušanja svjedoka saradnika.

10:04 Optuženi Andrija Mandić osvrnuo se na riječi koje je juče na suđenju izrekao svjedok saradnik Saša Sinđelić.

"Iza svega što on saopšti, stoje ova dvojica iz Višeg tužilaštva. Kuću su mi pretresali, privodili ženu… Nemojte sa novim kriminalom da ovo sudsko vijeće pokriva novi kriminal", kazao je Mandić.

Suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan nastavljeno je u podgoričkom Višem sudu.

Prethodno ročište je prekinuto nakon što su svjedok saradnik Saša Sinđelić i optuženi Milan Knežević, Andrija Mandić, Mihailo Čađenović, Branka Milić i Milan Dušić udaljeni iz sudnice.

Knežević je udaljen iz sudnice, jer je prijetio Sinđeliću koji je prethodno rekao da je htio nadoknadu "da bi ovdje branio Demokratski front (DF) i bio udbaš kao oni".

Knežević je kazao specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću da će vidjeti šta će mu reći za dvije sedmice.

Milić i Dušić udaljeni su iz sudnice zbog, kako je navela sutkinja Suzana Mugoša, uvreda upućenih sudu.

Dušić nije želio da postavlja pitanja svjedoku saradniku jer je „sudija u dosluhu sa tužiocem“.

Pitanja za Sinđelića nijesu imali ni Dragan Maksić, ni Čađenović.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri DF-a, Mandić i Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: