"Presuda liderima DF je prijetnja za mir u Crnoj Gori"

U emisiji Načisto koja se upravo emituje na TV Vijesti gosti su Marko Kovačević - portparol DF-a, Goran Danilović – Ujedinjena Crna Gora, Nikola Rovčanin – Demokratska Crna Gora i Bojan Zeković, SDP
168 pregleda 0 komentar(a)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Načisto, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.12.2017. 20:37h

Tok emisije

21:20 Kovačević kaže da ne treba robovati bojkotu i da su otvoreni i dalje za saradnju sa ostatkom opozicije. Zeković smatra da je Kovačević priznao da je sva moć zajedničke opozicije i bojkota bačena pod noge zbog malo više medijskog prostora.

Danilović ističe da nema za čime da žali jer bojkot nije imao pravi efekat i da ne treba žaliti za onim što je loše.

21:18 Rovčanin je kazao da bojkot izbora u Nikšiću pokazuje da to nije pravi put. On kaže da ne treba bojkotovati predsjedničke izbore, a da kandidat treba da bude onaj koji ima najviše šansi da pobijedi Mila Đukanovića.

21:16 Danilović smatra da opozicija mora da iskoristi to što ima 39 poslanika i da će ih sanjati ako to ne urade sada.

21:12 Kovačević je kazao da bi osuđujuća presuda liderima Demokratskog fronta bila prijetnja po mir u Crnoj Gori.

21:10 Zeković je istakao da DF ne može da navede nijednu korist od njihovog povratka u parlament.

21:07 "Kako je moguće da smo htjeli da razgovaramo sa DPS o Vladi izbornog povjerenja, a ne možemo između sebe. Jasno je da nema zajedničkog predsjedničkog kandidata, biće ih pet", navodi Danilović.

21:02 Zeković je kazao da je posljedica prekida bojkota i to što niko više ne pominje vanredne parlamentarne izbore.

21:01 Novinar ND "Vijesti" Samir Kajošević je pitao šta je sljedeći korak građanske opozicije i kako će natjerati sada DPS na razgovore.

20:58 Danilović je naveo da nema nijednog elementa ujedinjenosti u opoziciji. "Besmisleno je izlaziti na bilo koje izbore...Mi nemamo ni pravo da se ljutimo na ono što DPS radi na dan izbora, mi znamo da će to da rade", smatra Danilović.

20:54 "Uzalud je sjedjeti za stolom, ako vas opozicione kolege udaraju ispod stola", navodi Rovčanin. On je naveo da će građanska opozicija imati određene koordinisane aktivnosti. Zeković je kazao da će javnost prije Nove godine biti obavještena o stavu građanske opozicije po pitanju prekida bojkota od strane ostatka opozicije.

20:52 Danilović smatra da nema razloga da ostatak opozicije ne govori sa DF.

20:48 Zeković navodi da je DF nezamisliv bez DPS, i da je DPS za DF namijenio ulogu političkih strašila jer se ne može pohvaliti nikakvim uspjesima. "I DPS i DF imaju najveći dio mandata i sa njima niko neće da razgovara."

20:40 Rovčanin je kazao da jedino što može da pomogne Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću jeste razjedinjenost opozicije.

20:34 Danilović je kazao da ne priča sa pola lidera opozicije i da bojkot nije ostavio nikakve rezultate koje treba čuvati. On smatra da biračko tijelo od opozicije očekuje da se ponašaju kao u Kotoru, Budvi i Kolašinu gdje se opozicija dogovorila. "Šta u Crnoj Gori nije Sinđino? Ako je Sinđin parlament, onda je Sinđina Vlada. Ako je Sinđina Vlada, onda je Sinđina Crna Gora. Ako ima dogovora u opoziciji, mi ćemo istog dana izaći iz parlamenta", poručio je Danilović.

20:25 Kovačević je kazao da su ranije lider Demokrata Aleksa Bečić i nekadašnji lider SNP Srđan Milić razmjenjivali teške uvrede, a kasnije sjeli za isti sto i da na osnovu toga se moglo očekivati da će ostatak opozicije prihvatiti poziv.

On je kazao da će tek vidjeti da li će učestovati u radu odbora. "Možda ćemo učestvovati i u punom potencijalu, vidjećemo kad se vratimo". Kovačević smatra da će "Crna Gora nestati, ako DPS nastavi da vlada".

20:23 Predstavnik Demokratske Crne Gore je kazao da je veoma bitno podsjetiti ko je u prethodnom periodu kršio opozicionu saradnju i vrijeđao ostatak opozicije. "Postoje strukture u DF koje se ne slažu sa retorikom rukovodstva", rekao je Rovčanin. On je podsjetio da je Milan Knežević lidere opozicije zvao udbašima i špijunima, a da je onda uslijedio poziv na razgovor što oni ne smatraju iskrenim pozivom.

20:19 Rovčanin smatra da je bojkot bio veoma učinkovit, a da to najbolje pokazuje da je jedino mogla da ga ugrozi opozicija i njeni djelovi, a ne i sama vlast. "Demokratska Crna Gora je dala riječ građanima i nema prekida bojkota", navodi Rovčanin. Zeković se slaže da je DF uspio da uradi ono što DPS nije mogao, a da će građanska opozicija donijeti jedinstven stav i da on ne isključuje u potpunosti mogućnost povratka ako to ostatak opozicije zajedno dogovori.

20:15 "Aplauz DPS govori najbolje kome odgovara odluka o povratku DF u parlament", istakao je Zeković. On je kazao da su međunarodne adrese dovele legitimitet izbora u pitanje zbog bojkota opozicije. "DPS i DF žive u nekoj vrste sistemske simbioze", objasnio je Zeković.

On smatra da se DF vraća na pozicije SNS iz 1998. i da SDP o njima može da razgovara samo o uslovima za fer izbore.

20:08 Danilović je kazao da odluka Ujedinjene Crne Gore nije naslonjena na odluku DF i da će oni ostati u parlamentu čak i ako DF opet istupi. "Kad već nema ujedinjenih akcija opozicija, onda bolje da izgorimo na izborima", poručio je Danilović.

On je kazao da je to "što je neko oteo partiju, ne znači da je on u pravu", govoreći o dešavanjima u Demosu.

20:04 Kovačević je ocijenio da parlament za njih ostaje nelegitiman, a da je bojkot postao pritisak na DF od strane građanske opozicije, a ne pritisak na DPS. On navodi da su oni pozvali ostatak opozicije na razgovore i da je to odbijeno. "Svi smo zajedno neprincipijelni, jer smo izlazili na lokalne izbore. Mi želimo to da promijenimo", poručio je Kovačević.

20:02 Urednik emisije je kazao da je ideja bila da lideri partija budu prisutni na večerašnjoj debati, ali da odluka da delegiraju niže rangirane zvaničnike pokazuje njihov odnos prema crnogorskoj javnosti.

Da li prekid bojkota jednog dijela opozicije označava kraj opozicione saradnje? Kome ovo ide na ruku? Da li opozicioni subjekti uopšte imaju strategiju za naredni period?

Na ova i mnoga druga pitanja Petar Komnenić će potražiti odgovore sa svojim gostima:

  • Marko Kovačević - portparol DF-a,
  • Goran Danilović – Ujedinjena Crna Gora,
  • Nikola Rovčanin – Demokratska Crna Gora,
  • Bojan Zeković, SDP.

Načisto pogledajte u četvrtak od 20 sati na televiziji Vijesti.

Bonus video: