GENETSKI SKLOP I PSIHA

Muškarci rjeđe idu kod ljekara

Dokazano je i da su muškarci u ranoj i srednjoj životnoj dobi više podložni pojavi hipertenzije, a da su između 45. i 60. godine izloženi trostruko većoj opasnosti od infarkta nego žene
0 komentar(a)
mladić, muškarac, doktor, Foto: Shutterstock
mladić, muškarac, doktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 23:34h

Da li ste znali da se muškarci zbog genetskog sklopa i psihe drugačije razbolijevaju, zbog čega se nameće i drugačiji pristup njihovom liječenju u odnosu na žene.

U zdravlju muškog organizma značajnu ulogu igra hormon testosteron, vrlo bitan za razvoj muškog embriona, a izuzetno aktivan u pubertetskom periodu.

Njihova psiha i vaspitanje takođe se u priličnoj mjeri razlikuje od psihe i vaspitanja žene, ističu stručnjaci njemačkog Univerzitetskog medicinskog centra Hamburg-Ependorf, nakon obavljenih istraživanja.

- Muškarci uglavnom misle da moraju da budu jaki, da ne smiju da pokazuju slabosti, zbog čega često zanemaruju preglede kod ljekara. Osim toga, muškarci su hendikepirani i zbog genetske strukture hromozoma. Za razliku od žena koje imaju dva iks hromozoma od kojih je jedan zaštita da ne dođe do genetskih oštećenja, muškarci imaju samo jedan, zbog čega su genetska oštećenja kod njih mnogo opasnija.

Dokazano je i da su muškarci u ranoj i srednjoj životnoj dobi više podložni pojavi hipertenzije, a da su između 45. i 60. godine izloženi trostruko većoj opasnosti od infarkta nego žene - naglašava dr Frank Somer, predsjednik Njemačkog društva za zdravlje muškaraca, prenose Novosti.