VREMEPLOV: Ukinite monopole

Vlasti su pozvane da usvoje i primijene proaktivnu politiku protiv korupcije, unaprijede efikasnost javne administracije, borbu protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, oružjem, cigaretama i drogom
0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2017. 09:46h

Evropski parlament ratifikovaće Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Crne Gore sa EU i usvojiti rezoluciju u kojoj je pohvaljen njen dosadašnji napredak, ali i naglašeni nedostaci, među kojima su glavni borba protiv korupcije, zavisno pravosuđe i održivi razvoj.

Marćelo Vernola, izvjestilac u ime spoljnopolitičkog odbora EP, koji je i predložio rezoluciju, pohvalio je privredni rast, "masivne" strane investicije i pad nezaposlenosti. Ipak, EP poziva CG vlasti da povećaju transparentnost i eliminišu "kulturu monopola unutar političkih i ekonomskih struktura koje mogu omesti razvoj CG kao demokratskog društva slobodnog tržišta".

Vlasti su pozvane da usvoje i primijene proaktivnu politiku protiv korupcije, unaprijede efikasnost javne administracije, borbu protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima, oružjem, cigaretama i drogom.

Evropaki komesar za proširenje Oli Ren je ukazao da CG "treba da ostvari nezavisnost, odgovornost i profesionalizam sudija i tužilaca". EP je u rezoluciji pozvala vladu da garantuje slobodu štampe.

Bonus video: