U SUDNICI ODGLEDANI SNIMCI PREBIJANJA MARTINOVIĆA

Optuženi iz SAJ-a ni sebe ne prepoznaju

Advokat optuženih kazao je da se na tom snimku ne vidi početak događaja, a da je rezolucija toliko loša da se službena lica ni približno ne mogu identifikovati
65 pregleda 15 komentar(a)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Mijo Martinović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.12.2017. 07:52h

Sajovci Boro Grgurović i Goran Zejak kazali su juče da sebe ne mogu prepoznati na snimku prebijanja Milorada Mija Martinovića i uništavanja njegovog automobila.

Policajci su to rekli nakon što su u sudnici Nade Rabrenović odgledana dva video zapisa - snimljena 24. oktobra 2015. godine nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Grgurović i Zejak optuženi su za mučenje Martinovića, u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari.

Njihov branilac, advokat Zdravko Begović, kazao je, nakon odgledanih snimaka, da je jasno da su Grgurović i Zejak kolateralna šteta.

Kraći snimak prikazuje grupu od tridesetak policijskih službenika u crnim uniformama, koji udaraju po automobilu parkiranom na razdjelnom ostrvu Bulevara Jovana Tomaševića.

Snimljeno je i da više njih službenim palicama udara osobu koja leži pored automobila, a u sudnici su se, sa snimka, čuli i jauci.

Sutkinja je konstatovala da je oko osobe koja leži najmanje sedam službenika sa bijelim šljemovima i najmanje tri sa crnim, te da ga neki od njih udaraju palicama.

Advokat optuženih kazao je da se na tom snimku ne vidi početak događaja, a da je rezolucija toliko loša da se službena lica ni približno ne mogu identifikovati.

Istakao je da snimak demantuje navode optužnice da su dvojica optuženih nanijeli veliki bol i teške povrede oštećenom i oštetili njegovo vozilo.

“Na snimku se jasno vidi da je to radio veći broj službenika i da su njih dvojica kolateralna šteta za ovaj nemili događaj koji nikako nije smio da se desi”, kazao je Begović.

Na dužem snimku vide se zaustavljeni policijski defenderi, crni “hamer”, policajci u crnim kombinezonima, od kojih neki imaju bijele šljemove, a neki crne zaštitne kacige. Na tom snimku prikazano je i da na trotoaru leži jedna osoba, a oko nje pet obučenih u crne kombinezone. Snimljen je i trenutak kada unose u defender osobu koja je ležala na trotoaru.

Martinovića je više pripadnika SAJ-a brutalno pretuklo 24. oktobra prošle godine nakon razbijanja protesta DF-a, a potom su polomili i njegov “mercedes”.

Iako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi.

Suspendovani komandant jedinice Radosav Lješković je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja sajovaca koji su tukli građane te večeri.

Nedavno je pokrenuta nova istraga o prebijanju Martinovića, nakon odluka Ustavnog suda da tužilaštvo nije u potpunosti istražilo slučajeve torture nad građanima te večeri.

Vještaci još nisu utvrdili uračunljivost

Vještaci psihijatrijske struke nijesu sutkinji dostavili nalaz o stanju svijesti optuženih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Grgurovića i Zejaka, iako im je to naloženo 9. novembra.

Sutkinja Rabrenović tada je, prihvatajući prijedlog odbrane, naložila vještacima da utvrde jesu li sajovci svjesni i uračunljivi prebijali Martinovića u oktobru pretprošle godine.

Vještaci su rekli da zbog zauzetosti nijesu bili u mogućnosti da sačine nalaz.