Pamuk u Podgorici, na Cetinju i u Bijelom Polju

Tokom ceremonije otvaranja, Pamuku će biti svečano uručena međunarodna književna nagrada “Književni plamen” koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i IK “Nova knjiga"
2 komentar(a)
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Ažurirano: 12.12.2017. 10:54h

“Jedan od najvažnijih pisaca današnjice turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za knjižavnost, Orhan Pamuk otvoriće deseti Zimski salon knjige “Booka 2017” u sali Millennium tržnog centra Mall of Montenegro, sa početkom u 20 časova”, saopštila je Jovana Petković, portparolka izdavačke kuće “Nova knjiga” na jučerašnjoj press konferenciji. Pamuk će u Crnoj Gori boraviti od 14. do 17. decembra.

Tokom ceremonije otvaranja, Pamuku će biti svečano uručena međunarodna književna nagrada “Književni plamen” koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i IK “Nova knjiga”. Vargas Ljosa je prvi dobitnik ovog književnog priznanja i počasni predsjednik žirija. Dobitnik nagrade za 2016. godinu je poznati italijanski pisac Klaudijo Magris.

Nakon uručenja nagrade i otvaranja “Booke” biće održan i prvi program Salona - književno veče razgovor sa Pamukom i koje će voditi Jelena Krsmanović, urednica ove izdavačke kuće.

Krsmanović je najavila da će prodajni dio Salona biti smješten na prvom spratu Mall of Montenegra gdje će od otvaranja do 31. decembra od devet do 22 časa posjetioci moći da kupe knjige izdavača iz Crne Gore i regiona po cijenama uz popuste do 50 odsto, a ulaz je slobodan.

“S obzirom na to da ove godine organizujemo jubilarni X Zimski salon knjige i obilježavamo 18 godina naše Izdavačke kuće Nova knjiga, program Salona će biti u znaku naše izdavačke kuće, a po ukusu čitalaca”, istakla je ona.

Prvo književno veče biće upriličeno 18. decembra u 20 časova na temu “Književnost i rod: Uloga i mjesto ženskih pisaca u crnogorskoj književnosti”, govoriće Nataša Nelević, Slavica Perović, Lena Ruth Stefanović i Snežana Tomanović.

“Naši čitaoci su u prethodnom periodu pokazali veliko interesovanje za knjige Brankice Damjanović i novi roman Vuka Draškovića, tako da će oni biti gosti Salona koje ćemo ugostiti po želji čitalaca”, istakla je Krsmanović.

“16. decembra u 20 časova, Brankica Damjanović će nam pričati o svojim životnim iskustvima koje je pretočila u knjige i tako ih podijelila sa svojim brojnim čitaocima. Razgovor sa Vukom Draškovićem o novom romanu “Ko je ubio Katarinu” i o njegovom cjelokupnom književnom stvaralaštvu će biti upriličen 21. decembra u 20 časova”, saopštila je Krsmanović. Marija Perović, Siniša Jelušić i Janko Ljumović će govoriti o književnosti kao rediteljskom izazovu 20. decembra u 20 časova.

“Čitanju ćemo odati čast 22. decembra u 20 časova razgovorom na temu 'Šta je knjiga ako je ne otvorimo?' kada će o fenomenu čitanja i svom čitalačkom iskustvu govoriti Ksenija Popović, Balša Brković i Nikola Nikolić”, najavljuju iz “Nove knjige” i dodaju:

“Kao i prethodnih godina, tokom Zimskog salona ćemo čitaoce upoznati sa novim izdanjima naše kuće. 23. decembra u 20 časova održaće se književno veče na kojem će biti predstavljena knjiga Ranka Pavićevića “Razgovori”. O knjizi će govoriti Đorđe Brujić, Todor Živaljević Velički i autor”, saopštila je Krsmanović.

Dan nakon toga, u nedjelju, 24. decembra u 20 časova biće promovisana nova knjiga Bogića Rakočevića “Povratak kući”. Razgovori o poeziji će biti vođeni 25. decembra u 20 časova sa Tanjom Bakić, Draganom Mrkić, Goranom Danilovićem.

Aleksandar Bečanović će svoj novi roman “Poremećaj” promovisati 26. decembra u 20 časova, a o knjizi će, osim autora, govoriti i Balša Brković.

U Muzeju novca simpozijum o stvaralaštvu turskog nobelovca

Nobelovac će u četvrtak imati susret sa organizatorima Trinaestog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji se održava na proljeće naredne godine.

“U tom susretu će mu biti predstavljen značaj ove kulturne manifestacije i njen doprinos u afirmaciji književnosti i umjetnosti, kako u Crnoj Gori, tako i šire. Jedna od tema će biti vezana za Pamukovu pomoć u organizaciji ove manifestacije i gostovanju nekih od najznačajnijih svjetskih pisaca”, ističe Petkovićeva.

Već u petak Pamuk će biti gost Bijelog Polja gdje će se susresti sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem i obići značajne crkvu Sv. Apostola Petra i gradsku džamiju.

“U Parku pjesnika prisustvovaće otkrivanju ploče sa njegovim imenom. U saradnji sa JU Ratkovićeve večeri poezije, u poslijepodnevnim časovima će se održati književno veče, u okviru koga će Orhan Pamuk govoriti o svom novom romanu 'Crvenokosa', a koji je objavila izdavačka kuća Nova knjiga”, kaže Petković.

Dan kasnije, Pamuk će posjetiti Muzej novca na Cetinju i prisustvovati velikom naučnom simpozijumu o njegovom djelu na kojem će govoriti eminentni univerzitetski profesori iz naše zemlje i regiona: Jelena Joković, Alena Ćatović, Mirjana Marinković, Aleksandar Jerkov, Jasmina Ninkov, Sabina Bakšić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Gatalica, Bojan Jović, Mina Đurić, Tomislav Brlek, Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić, Aleksandra Vuković i Goran Radonjić.

“Tokom boravka na Cetinju domaćin i gradonačelnik Aleksandar Bogdanović će mu pokazati kulturno-istorijske znamenitosti Prijestonice”, kažu iz “Nove knjige” i dodaju da će proslavljeni pisac imati sastanak i sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem i rukovodiocem rada Minstarstva kulture i potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom.

Bonus video: