REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Čeka li nas posle Nove godine hapšenje nove krupne ribe?"

Gosti u studiju Reflektora na TV Vijesti su bili Ana Nenezić - Centar za građansko obrazovanje, Mladen Tomović - Agencija za sprečavanje korupcije i Dragan Krapović - predsjednik Opštine Budva
0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 12.12.2017. 20:33h

Tok emisije:

21:14 Krapović je kazao da će sa više mehanizama pokušati da se smanji broj zaposlenih u opštini Budva, ali da će to biti dugačak i mukotrpan proces, te da ne može da kaže kada će to biti i da bi minimalno trebalo smanjivati od 5 do 10 odsto godišnje. On je kazao da to stvara paradoksalni problem da je nemoguće zaposliti ljude tamo gdje je to potrebno u opštini jer je previše zaposlenih na pozicijama gdje to nije potrebno.

21:00 Nenezić je navela da je jedan od problema i to što je splasnuo entuzijazam nakon nade posle formiranja Specijalnog tužilaštva. Ona je kazala da se obično hapšenja visokih funkcionera dešavaju uoči evropskih izvještaja, pa da ne bi bilo čudno i da se nakon Nove godine pokrene neki slučaj visokog profila.

20:54 Krapović je istakao da niko iz opština ne podnosi prijave osim opštine Budva i da je zbog toga što je Crna Gora malo mjesto, to neprijatna stvar. "Imate ogroman broj ljudi koji su politički zaposleni i oni se drže zajedno. Nijedan čovjek nije zaposlen za stalno u Opštini Budva od kada sam ja na čelu opštine. Zatekao sam 350 ljudi, a optimalan broj je oko 150".

20:50 Tomović smatra da nema tog papira koji može spriječiti korupciju, već da se radi o savjesti i svijesti službenika, a da su sva dokumenta pokazala određene limite i ograničenja.

20:40 Nenezić je navela da treba puno edukovati službenike kako bi se efikasno borili sa korupcijom. Krapović je istakao da je malo opština spremno za saradnju sa nevladinim sektorom.

20:35 Krapović je kazao da njegova administracija radi da promijeni percepciju Budve koja je prepoznata po korupciji. On je otkrio da se u prethodnom periodu novac "negdje gubio", jer sad odjednom ima dovoljno sredstava da se izmiruju obaveze koje prethodne vlasti nisu izmirivale.

"Ovdje sve počinje i završava političkom voljom", konstatovao je Krapović.

20:30 Nenezić smatra da je problem blaga kaznena politika koja ne obeshrabruje jer su kazne minimalne. Tomović navodi da to nije nadležnost Agencije, i da oni ulažu žalbu ako nisu zadovoljni kaznom, i da je većina žalbi usvojena. On je objasnio da je najveća izrečena kazna za fizičko lice 600 eura, a za pravno 6 hiljada eura. Naveo je i da je po prijavi ASK došlo do osuđujuće presude od tri mjeseca zatvora.

20:25 Tomović je kazao da se ne slaže da je korupcija postala društveno prihvatljiva, te da se ne može krivica svaljivati na samo jednu instituciju već da postoji čitav niz institucija u sistemu koje utiču na povjerenje građana. On ističe da ASK radi na promotivnim aktivnostima kako bi se povećala vidljivost agencije i kako bi građani znali više o toj instituciji.

Tomović tvrdi da u regionu nema agencije koja je za manje vremena uradila više i imala više rezultata.

20:20 Krapović je kazao da nije zadovoljan sporazumima koje je sklapalo tužilaštvo i efektima tih sporazuma u smislu vraćanja novca građanima i upozorenja potencijalnim prestupnicima.

20:17 Tomović je kazao da je Agencija puno uticala na sprječavanje oglasa za posao koji su trajali svega jedan dan, da ih je sredinom godine bilo i po više stotina, a u decembru samo jedan. Nenezić ističe da je sistemska korupcija veliki problem, i da se iz EK napominje da skoro da nema rezultata u borbi sa visokom korupcijom. "Imamo požar u kući, a gasimo ga kapljicama vode", slikovito je objasnila Nenezić problem adresiranja samo manje krupnih slučajeva.

20:15 Urednica emisije je otkrila da su pozvani i predstavnici tužilaštva, ali da niko nije ni odgovorio na poziv.

20:13 Tomović je kazao da je agencija još mlada, pa da ima neujednačenosti u rezultatima, ali da je ona sve proaktivnija. On je kazao da nema nikakvog političkog uticaja na djelovanje agencije.

20:11 Krapović je ocijenio da ASK ne radi dobro svoj posao trenutno jer bi ona trebalo da bude izmještena iz sfere uticaja izvršne vlasti, što prema njegovom mišljenju nije slučaj. On je kazao i da je protiv njega pokrenut postupak koji nema osnova.

20:08 Tomović navodi da nije u rukama ASK da sprovodi finansijsku istragu u vezi slučajeva nezakonitog bogaćenja, i da oni nisu analizama imovinskih kartona došli do podataka zbog kojih bi podnosili prijave. Nenezić je kazala da je često očigledno da neki funkcioneri imaju imovinu koja nije u skladu sa njihovim primanjima, ali i da očekuje da ASK reaguje ako mediji pogrešno izvještavaju o navodima o imovinskom stanju tih funkcionera.

20:03 Tomović je kazao da je u 2016. ASK dobila 56 prijava, a da se najviše odnosi na zloupotrebu službenog položaja. On je kazao da su u dvije godine pet prijava proslijeđene lokalnim tužilaštvima.

20:02 Ana Nenezić je upozorila da je 80% odsto u kazni u okviru borbe protiv korupcije čak ispod zakonskog minimuma za takve vrste djela.

Crna Gora ušla je 6.godinu pregovora sa Evropskom Unijom, a od samog početka jedan od ključnih zahtjeva Brisela u sklopu poglavlja 23 i 24 bio je borba protiv korupcije na svim nivoima.

Šta je do sada urađeno na lokalnom nivou? Da li je korupcija postala sisitemski problem koji je opšteprihvaćen? Kojim se mehanizmima čelnici lokalnih samuprava bore protiv korupcije i koliko su uspješni u tome? Koliko krivičnih prijava se nalazi u Tužilaštvu i ko ih najčešće podnosi? Šta je sa prijavama koje podnose građani?

Ovo su neka od pitanja koja će se otvoriti u večerašnjem Reflektoru a donosimo i istraživanje agencije Ipsos prema kojem 83% posto ispitanika smatra da je korupcija dio naše svakodnevice!

Gosti u studiju: Ana Nenezić - Centar za građansko obrazovanje, Mladen Tomović - Agencija za sprečavanje korupcije i Dragan Krapović - predsjednik Opštine Budva.

Gledajte Reflektor večeras od 20h, a pitanja i sugestije šaljite na fejsbuk stranu Reflektor - TV Vijesti.

Preporučujemo za Vas