OBAVEZNI AKCIONIM PLANOM

Odbrane po službenoj dužnosti: Počeli da objavljuju spiskove

Sudovi i tužilaštva su u 2015. i 2016. godini isplatili skoro dva miliona eura
113 pregleda 0 komentar(a)
Tužilaštvo, Foto: Boris Pejović
Tužilaštvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2017. 20:18h

Crnogorski sudovi počeli su da objavljuju podatke o angažovanju branilaca po službenoj dužnosti, dok sedam tužilaštava, od njih 16, još na svojim sajtovima nema javno objavljene ove informacije.

Među njima je Specijalno tužilaštvo, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju i osnovna tužilaštva u Ulcinju, Kolašinu, Bijelom Polju, Pljevljima i Plavu.

Najveći broj odbrana po službenoj dužnosti se dodjeljuje u fazi tužilačke istrage.

Sudovi i tužilaštva su obavezani da na svojim sajtovima objavljuju ko su advokati koji su sljedeći na spisku da budu angažovani za odbrane po službenoj dužnosti i koliko im se novca za to isplaćuje.

Na to su obavezani Akcionim planom za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018 (za period 2017-2018. godine), koji je krajem septembra usvojila Vlada.

Na to ih, takođe, obavezuju i zaključci sa sastanaka čelnika sudova i tužilaštava u oktobru ove godine.

Do sada su objavljivali jedino ažurirani spisak advokata koji im je dostavljala Advokatska komora. “Sudovi su dužni da na veb stranicama objavljuju rješenja o postavljenju branilaca određenih po službenoj dužnosti, uključujući podatke o iznosima naknada koji su im isplaćeni za zastupanje po službenoj dužnosti, kao i redosljed advokata koji će sljedeći biti angažovani po službenoj dužnosti”, odgovorili su ranije iz Vrhovnog suda.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva ranije su “Vijestima” rekli da su pokrenuli proceduru za objavljivanje rješenja o postavljanju branilaca određenih po službenoj dužnosti na sajtovima tužilaštava u skladu sa predlogom akcionog plana.

U Akcionom planu između ostalog piše da će se kontrolisati poštovanje redosljeda postavljanja branilaca po službenoj dužnosti, da se rješenja o postavljenju moraju javno objavljivati i da se moraju objavljivati i naknade koje su isplaćene po tom osnovu...

Prema Zakonu o krivičnom postupku, od avgusta 2015. godine rukovodioci tužilaštava i sudova okrivljenom postavljaju branioce po službenoj dužnosti po redosljedu sa spiska Advokatske komore. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN CG) je objavio seriju tekstova o sumnjivim dodjelama odbrana po službenoj dužnosti u crnogorskim sudovima i tužilaštvima.

Advokati su nakon toga tražili od crnogorskih sudova i tužilaštava da na svojim sajtovima objavljuju spisak advokata koji će, u bližoj budućnosti, biti angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Sudovi i tužilaštva su u 2015. i 2016. godini, po osnovu odbrana po službenoj dužnosti isplatili skoro dva miliona eura.

Preporučujemo za Vas