Najčešće greške koje činimo kada smo prehlađeni

Za brzo uklanjanje bola u grlu dobro je koristiti i anestetk u spreju, a ako imate glavobolju ili temperaturu, najbolji pomagač u tom slučaju biće paracetamol
50 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, virus, bolest, Foto: Shutterstock
prehlada, virus, bolest, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2017. 11:14h

Zima je vrijeme kada najviše građana obolijeva od gripe i kada prehlada napada ljude s oslabljenim imunitetom, što svima nama može donijeti brojne neugodnosti.

Zbog toga otorinolaringolozi otkrivaju najveće greške koje radimo, a koje usporavaju oporavak našeg tijela nakon prehlade i gripe, prenosi Femina.

Oko 95 posto upala grla uzrokuju virusi, pa nema svrhe uzimati antibiotike. Virusi uzrokuju i neugodne simptome poput crvnog i otečenog grla, a ako se pojavi žuta sluz ili bijele naslage, odnosno tačkice, vjerovatno je riječ o bakterijskoj infenciji.

Virus će pogoditi cijeli respiratorni sistem i disajne puteve, a ne samo grlo. U oba slučaja potrebno je voditi računa o hidrataciji tijela i izbjegavati alkoholna pića, ali i kafe koja uzrokuje dihdrataciju.

Korišćenje slane vode pomaže kod upaljenog grla, a možete je pripremiti tako da dvije kašike soli stavite u pola litra vode i čuvate je u frižideru, jer hladne supstance djeluju umirujuće.

Za brzo uklanjanje bola u grlu dobro je koristiti i anestetk u spreju, a ako imate glavobolju ili temperaturu, najbolji pomagač u tom slučaju biće paracetamol.

Ako vas grlo boli trebali biste se suzdržati i od govora, ali i konzumiranja cigareta. Djeca mogu dehidrirati vrlo brzo, a ako temperatura potraje duže od 24 sata potrebno je odvesti ih ljekaru, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: