Prvijenac Žasmin Fluri

0 komentar(a)
Žasmin Fluri, Foto: Beta/AP
Žasmin Fluri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2017. 16:29h

Prvu pobjedu u karijeri (i uopšte prvi plasman na pobjedničko postolje) upisala je Švajcarkinja Žasmin Fluri, pobijedila je u današnjem superveleslalomu u Sen Moricu, koji se uspio odvoziti uprkos lošim vremenskim uslovima, nakon što nije onaj u petak u alpskoj kombinaciji.

A kako je promjenjivo vrijeme dobra podloga za iznenađenja, tako se ono dogodilo i u Švvajcarskoj gdje je 24-godišnja Fluri slavila u vremenu 1:02.59 minuta.

Na radost Švajcaraca, koji su ispratili ispadanje svoje favoritkinje Lare Gut (zbog suviše agresivnog pristupa izletjela je sa staze i ostala bez plasmana), takođe 24-godišnjakinja Mišel Gizin doskijala je do drugog mjesta uz deset stotinki zaostatka. Ona je nakon trećeg mjesta na posljeednje spustu u Lejk Luisu popravila najbolji rezultat sezone, za ukupno svoj treći plasman na podijum u karijeri.

Na postolje se popela i Tina Vajrajter iz Lihtenštajna, prva favoritkinja trke, koja je imala 16 stotinki slabije vrijeme od pobjednice. To je njen 34. plasman među tri najbolje takmičarke u Svjetskom kupu.

Fluri je u potpunosti iskoristila uslove koji su bili na ivici regularnosti, da na skraćenoj stazi stigne do premijernog trijumfa u karijeri. Organizatori su u startu skratili stazu zbog jakih udara bočnog vjetra, ali se takav trend nastavio i u toku same trke.

Vjerovatno bi trka bila prekinuta da nisu na čelu plasmana bile dvije domaće takmičarke, pa su organizatori na silu, uz veliki broj prekida priveli takmičenje kraju.

Novo razočarenje napravila je Amerikanka Linzi Von, koja je odvezla vožnju pod dozom straha, pa je nervoza koštala još jednog veoma lošeg plasmana - 22. mjesto.

Nakon dužeg vremena i velikog odsustva sa staze zbog raznih povreda, dobar rezultat napravila je aktuelna olimpijska šampionka discipline, Ana Feninger-Vajt, zauzevši peto mjesto.

Nakon dvije trke, u poretku superveleslaloma vodi Vajrajter sa 160 bodova, ispred Fluri (136) i Gizin (98).

Amerikanka Mikaela Šifrin je prva u generalnom poretku sa 521 bodom, druga je Njemica Viktorija Rebensburg (376), a treća Vajrajter (294).

Sjutra se na istoj stazi vozi još jedan superveleslalom.

Bonus video: