Šefovi išli u sud, hvatali vezu kod Medenice

Advokat Bojan Vujović je “Vijestima” rekao da su nekoliko dana nakon donesene pravosnažne presude dobili informaciju, koja se ispostavila kao tačna, da se rukovodstvo Željezničke infrastrukture sastalo sa Medenicom, kako bi izdejstvovali od Vrhovnog suda da im dozvoli izjavljivanje revizije
379 pregleda 26 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2017. 17:14h

Rukovodstvo Željezničke infrastrukture uticalo na predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu da se, u sporu koji radnici te firme vode protiv poslodavca, presudi u njihovu korist.

To je "Vijestima" rekao punomoćnik radnika, advokat Bojan Vujović.

Informaciju je dobio od sindikata zaposlenih u željeznici.

Zaposleni u Željezničkoj infrastrukturi, njih preko 800, tužilo je svog poslodavca tražeći oko pola miliona eura zbog nezakonito isplaćenih zarada, od januara 2011. do maja 2013. godine. Većina njih dobila je spor pred crnogorskim osnovnim sudovima, dok je presuda za neke od njih već potvrđena pred Višim sudom u Podgorici i postala pravosnažna u martu ove godine.

Advokat je "Vijestima" rekao da su nekoliko dana nakon donesene pravosnažne presude dobili informaciju, koja se ispostavila kao tačna, da se rukovodstvo Željezničke infrastrukture sastalo sa Medenicom, kako bi izdejstvovali od Vrhovnog suda da im dozvoli izjavljivanje revizije.

"Vrhovni sud je dozvolio izjavljivanje revizije, iako za to nema nikakvog pravnog utemeljenja", naveo je advokat.

On je rekao da su nakon toga takođe obaviješteni, da je direktorica pravne službe Željezničke infrastrukture imala sastanak u Vrhovnom sudu i da je nakon sastanka obavijestila saradnike da će Vrhovni sud usvojiti reviziju kao osnovanu.

"Rukovodstvo ZICG je obavijestilo bliske saradnike da su dobili spor, iako presuda još nije ni napisana. Dakle, postavlja se pitanje da li se sud vodi načelima pravde i prava ili instrukcijama koje dobija iz Vlade kako bi se prikrila njihova nesposobnost i sačuvao budžet, a sve na štetu 825 radnika”, istakao je advokat. Vrhovni sud je usvojio reviziju i presuda je juče objavljena na sajtu suda. Zaposleni su prije dvije godine pokrenuli više sudskih postupaka tražeći materijalnu odštetu, jer im je poslodavac od januara 2011. do maja 2013. godine isplaćivao zaradu tako što je kao osnovicu za obračun koristio obračunsku vrijednost koeficijenta od 90 eura, umjesto stvarne obračunske vrijednosti od 128 eura. Prvostepeni sudovi su svi donijeli odluku da im je nezakonito obračunata zarada i dosudili im po otprilike 500 eura odštete, kao i sudske troškove od oko 200 hiljada eura. “Tuženi je pogrešno primijenio uredbe Vlade o preračunavanju postojećih neto zarada u bruto zarade, Mišljenjem Ministarstva finansija, kao i uputstva o načinu obračuna i plaćanja poreza i doprinosa, jer se na startni dio zarade i osnovni dio zarade nije primjenjivala ista obračunska vrijednost koeficijenta...", potvrdio je i Viši sud u Podgorici.

Vesni Medenici "nije apsolutno poznata tematika"

Vesna Medenica “Vijestima” nije odgovorila da li je donijeta odluka po reviziji i da li je tačno da je imala sastanak sa rukovodstvom Željezničke infrastrukture. Nije odgovorila ni da li je na nju vršen pritisak u tom sporu. Iz njenog kabineta je odgovoreno da predsjednici suda “nije apsolutno poznata tematika koju kroz ovo pitanje obrađujemo”.

"Predsjednica Vrhovnog suda nema ovlašćenja da dozvoljava revizije, niti da po njima odlučuje. Shodno Zakonu o parničnom postupku, revizija predstavlja vanredno pravno sredstvo koje se može podnijeti samo u zakonom propisanim slučajevima, i o njoj odlučuje Vrhovni sud Crne Gore", odgovoreno je iz Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je, međutim, usvojio reviziju i preinačio presude Osnovnog i Višeg suda, a odluka je juče objavljena na sajtu tog suda. “Vijestima” je rečeno da presuda nije dostavljena strankama.

"Sud nalazi da nije postojala obaveza tuženog da za obračun startnog dijela zarade primjenjuje veću obračunsku vrijednost koeficijenta od one koja je u najnižem iznosu utvrđena Sporazumom. Postupajući na izloženi način tuženi je zaposlenima, time i tužiocima u ovom sporu, pravilno obračunavao i isplaćivao startni dio zarade, što zahtjev tužilaca u ovom sporu čini neosnovanim", piše u reviziji.

Presudu su donijeli sudije Natalija Filipović, Branimir Femić, Radojka Nikolić, Vesna Jočić i Rade Kovačević.

Bonus video: