Najbolje je vJežbati u vodi

Ukoliko svakog dana budete vježbali po sat vremena u vodi efekat će se vidjeti već za mjesec dana. Naročito su vidljivi rezultati koji se postižu u eliminaciji celulita
0 komentar(a)
trening, voda, Foto: Shutterstock
trening, voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2018. 11:00h

Vježbanje u vodi sve je popularnije jer je dokazano da je neuporedivo efikasnije nego u sali. Prednosti ovog načina rekreiranja u odnosu na druge fizičke aktivnosti su velike. Mogućnost povreda je svedena na minimum, a stručnjaci tvrde da efikasno smanjuje stres, jer je voda idealna sredina za opuštanje i otklanjanje napetosti.

Akvabik, kako se još naziva vježbanje u vodi, preporučuje se ženama svih godina, djeci u razvoju, ali i muškarcima. Ovaj vid rekreacije podrazumjeva vježbe za sve grupe mišića, učvršćuje i oblikuje tijelo i pomaže u eliminaciji kilograma. Voda je dobra sredina jer pruža višestruki otpor i stvara lagano opterećenje za mišiće. Gojaznim osobama se naročito savjetuje akvabik, jer ne zahtjeva prethodnu fizičku spremnost. Osnovni izvor energije za ovo vježbanje su upravo masne naslage iz organizma tako da se suvišni kilogrami veoma brzo gube. Takođe, preporučuje se i trudnicama i onima koji imaju problema sa kičmom.

Ukoliko svakog dana budete vježbali po sat vremena u vodi efekat će se vidjeti već za mjesec dana. Naročito su vidljivi rezultati koji se postižu u eliminaciji celulita.

Ovo je prijedlog seta vježbi koje možete da radite u vodi.

ŠETNjA

Počnite u najplićem dijelu i hodajte cik-cak dok vam voda ne dođe do visine grudi. Zatim se okrenite i istim putem nastavite ka obali. Efikasno je i hodanje ukrug i pravljenje nagle promjene pravca.

MORSKA ZVIJEZDA

Idealna vježba za oblikovanje bedara i kukova. Stanite tako da vam voda dođe malo ispod visine ramena, ruke držite uz tijelo i raširite noge. Podižite ruke snažno kroz vodu do visine ramena. Brojite do tri, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite 12 ovakvih ponavljanja.

KRABA

Djelotvorno učvršćuje zadnjicu i spoljni dio bedara. Stanite u vodu do visine kukova sa rukama uz tijelo. Spustite se u polučučanj i postavite se tako da gledate u obalu. Iskoračite u desnu stranu podižući ruke do visine ramena. Pomaknite levo stopalo do desnog i vratite ruke u početni položaj. Napravite 15 koraka, pa promjenite stranu.

BICIKL

Istovremeno snažno angažuje mišiće butina, zadnjice, bedara, stomaka i nadlaktica. Hodajte u vodi sve dok ne dođete do dubine kada morate da stojite na vrhovima prstiju.Snagom trbušnih mišića podignite koljena. Pomjerajte noge kao da vozite bicikl, a rukama pravite male krugove kao da veslate. Uradite dvije serije od šezdeset sekundi, sa kratkom pauzom između serija, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas