NE ZNA SE DA LI JE POKLONJENA, POZAJMLJENA ILI IZNAJMLJENA

Spasitelj svijeta krasiće Luvr iz Abu Dabija

Cijena plaćena na novembarskoj aukciji u Kristiju za Da Vinčijevu sliku je više nego dvostruko veća od prethodnog rekorda za umjetničko djelo prodato na aukciji koju je držala slika Pabla Pikasa sa 179,4 miliona dolara
155 pregleda 0 komentar(a)
Spasitelj svijeta, Foto: Reuters
Spasitelj svijeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:31h

Muzej Luvr iz Abu Dabija saopštio je da je sliku Leonarda da Vinčija "Spasitelj svijeta" (Salvator Mundi), koja je prodata po rekordnoj cijeni od 450,3 miliona dolara, za taj muzej nabavljena preko ministarstva za kulturu i turizam Abu Dabija.

Slika je prodata 15. novembra na Kristijevoj aukciji u Njujorku zvanično nepoznatom kupcu, ali su danas američki listovi Njujork tajms (The New York Times) i Vol strit džornal (Wall Street Journal) objavili da ju je kupio saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman preko prijatelja i rođaka princa Badera bin Abdulaha bin Muhameda bin Farhana al-Sauda.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je juče da će slika biti izložena u njemu, ali nije naveo da li je slika poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena. Princ prestolonasljednik Abu Dabija Muhamed bin Zajed blizak je saveznik moćnog saudijskog prestolonasljednika.

Luvr iz jednog od sedam emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas je na Tviteru naveo da iščekuje da prikaže Da Vinčijevu sliku i dodao da je "djelo nabavilo ministarstvo kulture i turizma - Abu Dabi za muzej".

Cijena plaćena na novembarskoj aukciji u Kristiju za Da Vinčijevu sliku je više nego dvostruko veća od prethodnog rekorda za umjetničko djelo prodato na aukciji koju je držala slika Pabla Pikasa sa 179,4 miliona dolara.

Rekordna cijena za Da Vinčijevo djelo mogla bi biti nezgodna za prestolonasljednika pošto je upravo on pokrenuo veliku akciju protiv korupcije i pretjeranog bogaćenja saudijske elite, naveo je ranije Njujork tajms.

Dvije nedjelje prije aukcije 15. novembra, princ je naložio vansudska pritvaranja najmanje 200 nekih od najbogatijih biznismena, zvaničnika i prinčeva u Saudijskoj Arabiji, i tražio od njih da predaju stotine milijardi dolara imovine kako bi izbjegli sudski progon i bili slobodni.

Da Vinčijeva slika "Spasitelj svijeta" mogla bi biti nezgodna u ultrakonzervativnoj kraljevini i pošto prikazuje Isusa Hrista, budući da muslimani vjeruju da Isus nije bio spasilac već prorok.

Saudijski sveštenici takođe insistiraju da islam zabranjuje umjetnička djela koja predstavljaju ljude, dok je prikazivanje proroka posebno zabranjeno.