Čaprić pomogao Redži da dva puta proda stan?

Službenik katastra omogućio kontroverznom biznismenu da se u naselju Pinješ dva puta proda isti stan od 290 kvadrata
372 pregleda 5 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Arhiva Vijesti
Ulcinj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.12.2017. 17:45h

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju podnijelo je sudu optužni predlog protiv načelnika područne jedinice Uprave za nekretnine Dževdeta Čaprića (60) zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Predlog za zakazivanje glavnog pretresa podnio je osnovni državni tužilac Faruk Resulbegović, koji je visokog funkcionera ulcinjskog DPS optužio da je kontroverznom ulcinjskom biznismenu Muju Redži omogućio da u naselju Pinješ dva puta proda isti stan od 290 kvadrata na štetu kosovskog državljanina Seljatina Krasnićija.

U optužnom predlogu piše da je Čaprić 2. decembra 2011. godine primio zahtjev notarke Ilirijane Ismailaga za upis nepokretnosti na ime Krasnićija, ali ga nije odmah proslijedio na dalju obradu. On je to učinio tek 13. januara naredne godine.

Tada je predmet predao arhivaru Snežani Mićković da ga zavede i preda obrađivaču Bafti Mavrić.

Tužilac u optužnom predlogu konstatuje da Krasnići tada nije mogao biti upisan kao vlasnik kupljenog stana, jer je Čaprić u međuvremenu, na zahtjev notara Gzima Kalabrezija, 19. decembra 2011. godine, donio rješenje kojim je kao vlasnik iste nepokretnosti upisan Fadil Elezović.

Zahtjev Kalabrezija u ulcinjski katastar stigao je 15. decembra 2011. godine, a samo dan kasnije Čaprić ga je na obradu predao Smilji Šunjarević, tačno dvije sedmice nakon zahtjeva Ismailage koji je bio sklonio i držao kod sebe.

Prijavu protiv Čaprića i Mavrićeve, zbog sumnje da su Redži omogućili da nekretnine upiše na druge osobe, a ne na lice kome je zapravo prodao tu imovinu, inspektori za privredni kriminal iz Bara, Osnovnom tužilaštvu podnijeli su prije godinu.

"Sumnja se da je načelnik Dž. Č. potpisao akte za upis, a da je službenica B. M. vršila obradu navedenog predmeta o promjeni vlasništva na nepokretnosti u Ulcinju, površine 290 m2, a koji se odnosi na prenos prava svojine na ovu nepokretnost sa bivšeg vlasnika M. R. iz Ulcinja na novog vlasnika F. E., iako su bili dužni da pravo svojine prenesu na savjesnog kupca i stvarnog nosioca prava svojine S. K., budući da je S. K. 13 dana prije F. E. predao Upravi za nekretnine - PJ Ulcinj zahtjev za upis prava svojine na navedenu nepokretnost”, pisalo je tada u saopštenju Uprave policije.

Policija je tada saopštila “da su osumnjičeni time stvarnom nosiocu prava i savjesnom kupcu nepokretnosti S. K. nanijeli štetu od 100.000 eura“.

Zbog nedostataka dokaza, nezvanično je rečeno “Vijestima”, tužilac Resulbegović je odbacio prijavu protiv Mavrićeve. Čaprić je visoki funkcioner ulcinjskog DPS-a.

Paralelno sa ovom istragom, tužilaštvo istražuje ulogu ulcinjskog katastra i Čaprića u „Aferi Galeb“, u kojoj su krivične prijave podnijete protiv bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića, njegovog zamjenika Nebojše Popovića i bivšeg stečajnog upravnika Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, istraga će vjerovatno biti proširena i na Čaprića zbog sumnje da je 2015. godine donio nezakonito rješenje, odnosno unio zabilježbu u katastar nepokretnosti na nepostojeći objekat “Galeb” koji je srušen 2008. godine.

Bonus video: