Ime dobitnika biće poznato sjutra

Finalisti će pojedinačno predstaviti svoj rad žiriju
103 pregleda 0 komentar(a)
Milčik
Milčik
Ažurirano: 08.12.2017. 08:57h

Prva izložba finalista “Nagrade Milčik” biće otvorena sjutra u 19 časova u Umjetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Učesnici finalne izložbe “Nagrade Milčik YVAA 2017” će prije proglašenja i otvaranja izložbe pojedinačno predstaviti svoj rad članovima žirija, nakon čega će žiri donijeti konačnu odluku o dobitnici/ku nagrade i saopštiti je na samom otvaranju.

Žiri prvog izdanja Nagrade Milčik u sastavu: Miran Mohar (slovenački umjetnik, IRWIN, NSK), Svetlana Racanović (istoričarka umjetnosti i nezavisna crnogorska kuratorka), Vjera Borozan (istoričarka umjetnosti, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, profesorica na Likovnoj akademiji u Pragu) i Nomaduma Rosa Masilela (spisateljica, istoričarka i umjetnica bazirana u Njujorku) je u prvom kruga odlučio da nominuje četiri umjetnice/ka. To su Brigita Antoni, Dante Buu, Ivana Radovanović i Siniša Radulović.

Institut za savremenu umjetnost u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, od ove godine prvi put dodjeljuje Nagradu Milčik. Nagrada će se u Crnoj Gori održavati bijenalno i za pobjednika obezbjeđuje potpuno pokriven dvomjesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku. Nagrada za mlade vizuelne umjetnice/ke Milčik nosi ime istoimenog umjetničkog rada istaknutog crnogorskog umjetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, njen naziv je nastao umjetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz djetinjstva, istoričara umjetnosti Aleksandra Čilikova. U okviru dodjele Nagrade Milčik, produciraće se ograničena serija Milčik čokolada, od kojih će jedna biti uručena kao nagrada, a mali broj ponuđene na aukciji za fond nagrade Milčik.

Organizacijom nagrade nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti s kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj formiranja nagrade je zato pružanje podrške mladim vizuelnim umjetnicama i umjetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umjetničkoj sceni. Suorganizator izložbe finalista je Galerija “Miodrag Dado Đurić”, a za vizuelni identitet zaduženi su Sara Kovačević i Denis Čupić.

Bonus video: