Tvrdi da je kriminalca pustio po zakonu: Tužilac vještačio pušku prije vještaka

Grujić nije odgovorio "Vijestima" da li ga je Mojašević zastrašivao tokom saslušanja, ili je neko treći uticao na njega da ne odredi Mojaševiću pritvor. Nije odgovorio ni da li je, ako ga je neko uplašio ili na njega uticao, to prijavio
888 pregleda 4 komentar(a)
Momčilo Mojašević, Foto: Zoran Đurić
Momčilo Mojašević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2017. 20:20h

Rukovodilac Osnovnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu Vojislav Grujić, tvrdi da je 9. novembra zakonito pustio na slobodu osuđivanog kriminalca Momčila Mojaševića, kojeg je policija uhapsila sa puškom.

Grujić svoju odluku pravda time da je Mojaševićeva puška bila neispravna, iako je rezultat vještačenja dobio tek dvadeset dana nakon što je odlučio da mu ne odredi pritvor.

"Svoju odluku da ne donesem rješenje o zadržavanju osumnjičenog, a koji je prethodno bio lišen slobode, donio sam u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku i to njegovog čl. 266 stav 4. Imajući u vidu navode krivične prijave, te sadržinu prikupljenih obavještenja i dokaza podnijetih uz prijavu, a nakon saslušanja osumnjičenog, ocijenio sam da ne postoje razlozi za zadržavaje osumnjičenog (čl. 267 u vezi čl. 174 i 175 ZKP-a)", objasnio je Grujić "Vijestima".

Mojaševića je policija razoružala i uhapsila 8. novembra, nadomak Kolašina, zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Prije nego je došao u ruke tužiocu Grujiću, tri puta hapšen je zbog istog krivičnog djela.

Grujić ga je dan kasnije pustio da se brani sa slobode, a sada je najavio da će u daljem toku postupka odlučiti da li će odustati od krivičnog gonjenja Mjaševića.

"U predmetnom postupku, a imajući u vidu njegovu zakonsku suštinu, neophodno je nakon saslušanja osumnjičenog u izviđajnom postupku prikupiti dokaze vezano za utvrđivanje postojanja elemenata bića krivičnog djela, od čega bi konačno zavisila i osnovanost lišenja slobode osumnjičenog. U toku dosadašnjeg postupka nesporno je utvrđeno da predmetna puška nije funkcinalna. Dakle, svoju odluku sam temeljio isključivo na odredbama Zakonika o krivičnom postupku i na činjenicama i okolnostima koje proizilaze iz prikupljenih potrebnih obavještenja i dokaza, kao i činjenicama i okolnostima koje treba utvrditi u daljem toku postupka, koje će konačno uticati na odluku ovog tužioca da li da podnese optužni akt ili donese rješenje o odbacivanju krivične prijave", kazao je Grujić.

Na pitanje "Vijesti" kada je tražio i dobio rezultate vještačenje odgovorio je:

"Od strane ovog tužilaštva dana 10. 11. 2017. godine donijeta je naredba da se izvrši balističko vještačenje puške koja je oduzeta od Mojašević Momčila. Vještačenje je povjereno Forenzičkom centru, a izvještaj o balističkom vještačenju dostavljen ovom tužilaštvu 28.11.2017. godine".

Rekao je da, u ovom toku postupka, ne može dostaviti rezultat vještačenja. On nije odgovorio "Vijestima" da li ga je Mojašević zastrašivao tokom saslušanja, ili je neko treći uticao na njega da ne odredi Mojaševiću pritvor. Nije odgovorio ni da li je, ako ga je neko uplašio ili na njega uticao, to prijavio.

"Vaše drugo i treće pitanje izlaze iz zakonskih okvira kojima je normirano postupanje državnog tužioca u krivičnom postupku", kazao je Grujić.

Mojašević je uhapšen u kolašinskom naselju Vladoš, nakon što je policiji javljeno da je naoružan. Inspektori Odjeljenja bezbjednosti Kolašin zaustavili su tog dana “golf IV” podgoričkih registarskih oznaka koji je on vozio. Policija je pregledom, na zadnjem sjedištu vozila, u crnoj kesi, pronašla i oduzela lovačku pušku marke 'anson deey-s', kalibra 12 mm, za koju Mojašević nije imao oružni list.

Tu pušku policija je poslala na vještačenje u Forenzički centar.

Iz policije je ranije zvanično saopšteno "Vijestima" da je Mojašević u kriminalističkim evidencijama Centra bezbjednosti Podgorica evidentiran kao osumnjičen za sedam krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija protiv M. M. podnijete su tri krivične prijave i to od strane CB Podgorica 2007. godine i 2015. godine, dok je od strane OB Kolašin 2017. godine podnijeta jedna krivična prijava - 8.11.2017. godine”, odgovor je koji je policija ranije dala “Vijestima”.

Iz te bezbjednosne službe rekli su i da je nadležni tužilac u Podgorici odbacio krivičnu prijavu podnijetu protiv Mojaševića 2015. godine i da je ”samim tim krivični postupak obustavljen”.

Iz Uprave policije rekli su i da je CB Podgorica Mojaševića 2007. godine dva puta evidentirala kao osumnjičen za izvršenje krivičnog djela nasilničko ponašanje. Mojašević je 2002. godine, kao vojni policajac, osuđen na šest godina zatvora zbog ubistva Nebojše Lekovića (27), pripadnika MUP-a Crne Gore.

Prema optužnici vojnog tužioca, pukovnika Miroslava Samardžića, Mojašević je 22. septembra 2001. godine, oko 1.20 časova, nakon izlaska iz kafane “Stari bunar” ubio Lekovića, u koga je ispalio četiri hica.

Grujić se i Ivici Stankoviću pravdao da je puška neispravna

Tužilac Grujić je isto obrazloženje koje je dao "Vijestima” dao i svom šefu, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, koji je od njega tražio izvještaj o postupanju u tom premetu.

"U dostavljenom izvještaju, rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu iznio je činjenice usljed kojih u ovom predmetu, nakon saslušanja nije donio odluku o zadržavanju M. M., kod kog je pronađeno oružje u djelovima, koje po zaključku Forenzičkog centra u Danilovgradu nije funkcionalno", odgovoreno je "Vijestima" iz Stankovićevog kabineta.

Nijesu ni pomenuli da li im je Grujić objasnio u izvještaju kada je pustio Mojaševića, a kada je dobio izvještaj o vještačenju puške i nalaz da ona nije "funkcionalna".

Bonus video: