KARATE: SJUTRA U IGALU POČINJE BALKANSKO PRVENSTVO

Sve spremno za start šampionata

Od petka do nedjelje u Igalu nadmetaće se više od 850 karatista iz 11 država, članica Balkanske karate federacije
82 pregleda 0 komentar(a)
Balkansko prvenstvo u karateu, Foto: Mina
Balkansko prvenstvo u karateu, Foto: Mina
Ažurirano: 07.12.2017. 15:23h

Karate savez uradio je sve da spremno dočeka Balkanski šampionat za kadete, juniore i mlađe seniore u Igalu i da to takmičenje bude jedno od najbolje organizovanih do sada, kazao je predsjednik te asocijacije Vladimir Joković.

On da očekuje da će se od petka do nedjelje u Igalu nadmetati više od 850 karatista iz 11 država, članica Balkanske karate federacije (BKF).

"Očekujem da naši takmičari postignu dobre rezultate i još jednom potvrde kvalitet. Kao organizatori učinili smo sve da sve protekne u najboljem redu. Da svi učesnici ponesu lijepe uspomene iz Herceg Novog i da se mnogi ponovo vrate i ljetuju na crnogorskom primorju", kazao je Joković na konferenciji za novinare.

On je naglasio da posebnu zahvalnost na pomoći u organizaciji šampionata duguje Ministrarstvu sporta i Opštini Herceg Novi.

Generalni sekretar Balkanske karate federacije, Slavolub Piper očekuje izuzetno kvalietno takmičenje, navodeći da će ono karatistima poslužiti kao uvod za Evropsko prvenstvo u Sočiju, početkom februara naredne godine.

"Karate savez Crne Gore ima izuetno dugo tradiciju kvaliteta i kvantiteta u postizanju vrhunskih rezultata, ne samo na Balkanskim, već i na šampionatima Evrope i svijeta u svim starosnim kategorijama. Rijetke su države, kao Crne Gora, koja su na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu na Tererifama osvojile tri medalje", kazao je Piper.

On je uvjeren da će svi učesnici šampionata iz Hereg Novog i Crne Gore ponijeti tople i iskrene utiske.

"Balkanska karate federacija najjača i najkvalitetnija, a po broju osvojenih medalja drži pripat na evropskoj i svjetskoj sceni. Kada se saberu medalje svih zemalja Balkana onda smo daleko najbolji", rekao je Piper.

Generalni sekretar Evropske karate federacije, Stjepan Čelan kazao je da Balkanska karate federacija ima izuzetno značajno mjesto u evropskoj i svjetskoj asocijaciji, ne samo po broju i kvalitetu, ne samo karatista već i ljudi koji vode Saveze.

"Očekujem da će takmičenje biti još jedno u nizu dobro organizovanih balkanskih šampionata. Vidio sam da su sve pripreme odrađene kako treba i da će sve biti na visokom nivou. Organizatorima želim kvalitetno takmičenje, takmičarima puno uspeha, a svima nama dobru promiciju karatea. Sve u cilju da se naš sport proširi i vrati na pozicije na koje je bio prije nekoliko godina, kada samo zbog politike nije mogao biti olimpijski sport", rekao je Čelan.

On je kazao da je posljednjih godina došlo do ekspanzije karatea u svijetu i da su se pojavile mnoge države koje do sada nijesu predstavljale ništa značajno u karateu.

Čelan je kazao da nema dilemu hoće li karate i poslije igara u Tokuju ostati član olimpijske porodice.

"Onog trenutka kada smo postali olimpijski sport već tada smo počeli da radiimo da taj status zadržimo i poslije Tokija. Preduzete su sve mjere i siguran sam da će karatisti nastupiti i u Parizu 2024. godine. Spremamo se i za Evropske igre u Minsku, Olimpijske igre mladih u Buens Airesu. Organizujemo Premijer lige i turnire Serije A, u toku je ekspanzija koja će dovsti do toga da karate bude moćan koliko mu je to i pripadalo. Kaarate je morao biti dio OI još 1972. godine", kazao je Čelan.

Karate reprezentacijja Crne Gore na Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Igalu nastupiće sa 77 takmičara, saopšteno je iz Karate saveza.

Nastupiće 59 karatista u borbama, 43 u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji i 18 u katama (osam u muškoj i deset u ženskoj konkurenciji). Šampionat će zbog povreda propustiti Mario Hodžić i Milena Jovanović.

Crnogorske takmičare predvodiće selektori u borbama Slavenko Bajić (M) i Žarko Raković (Ž, mlađi seniori), Slobodan Vlahović (M) i Radoslav Vukićević (Ž, kadeti juniori) i katama Jugoslav Bukilić (U 21), Nela Tatar (Ž) i Slavka Maksimović (M, kadeti i juniori).

Takmičenje će početi sjutra u devet sati, a svečano otvaranje turnira planirano je za 16 sati i 30 minuta.

Najavljeno je daće šampionat svečano otvoriti direktor Direktorata za sport u Ministarstvu sporta, Miloš Lalević.

Sjutra, prvog takmičarskog dana na programu su kate u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora, kao takmičenja u borbama u konkurenciji kadetkinja (do 47, do 54 i preko 54), juniorki (do 48, 53 i 59 i preko 59) i mlađih seniorki (do 50, 55, 61 i 68 i preko 68

Crnogorska reprezentacija nastup na prošlogodišnjem Balkanskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Sarajevu završila je sa osam medalja - jednom zlatnom, tri srebrne i četiri bronzane.

Zlatnim odličjem okitio se muški tim u borbama, u konkurenciji mlađih seniora, srebrni su bili kadet Balša Miličković (do 57), mlađi senior Nikola Malović (do 75) i kadetkinja Ivana Bujković u katama.

Bronzane medalje osvojili su junior Predrag Smolović (preko 76), mlađi senior Mario Hodžić (do 67), muški juniorski tim u borbama i ženski kadetsko-juniorski tim u katama.